36

De Hoge Raad heeft het vonnis van het Gerechtshof uit 2014, waarmee centrale opslag van vingerafdrukken onder de Paspoortwet onrechtmatig werd beschouwd, onderuit gehaald door Privacy First niet-ontvankelijk te verklaren.

Stichting Privacy First, die namens 19 individuele klagers van mening is dat de overheid hun grondrechten schendt met de centrale vingerafdrukdatabase, is vrijdag door de Hoge Raad in Den Haag alsnog niet-ontvankelijk verklaard. De rechter oordeelde geheel in lijn met een eerdere uitspraak van de burgerlijk rechter in 2011, namelijk dat bij de gezamenlijke klacht geen sprake is van eigen belang. ‘De stichting komt uitsluitend op voor een belang dat voortvloeit uit de bundeling van de privacybelangen van alle Nederlanders boven de twaalf jaar die een paspoort of identiteitskaart aanvragen.’

De Raad is van mening dat de 19 verweerders persoonlijk bij de bestuursrechter moeten gaan klagen, zo luidt het vonnis. ‘Met het oog op een behoorlijke taakverdeling tussen de bestuursrechter en de burgerlijk rechter kan immers in gevallen waarin de rechtsbescherming van individuele belanghebbenden is opgedragen aan de bestuursrechter, de enkele bundeling van hun belangen door een rechtspersoon niet ertoe leiden dat voor die rechtspersoon de weg naar de burgerlijke rechter komt open te staan.’

Bij Privacy First heerst verslagenheid. Met het vonnis is de privacywaakhond niet alleen de mond gesnoerd, tevens komt hiermee de eerder gedane baanbrekende uitspraak van het Gerechtshof te vervallen. Het Hof oordeelde begin vorig jaar namelijk dat centrale opslag van vingerafdrukken onder de Paspoortwet onrechtmatig is wegens schending van het recht op privacy. Het Hof acht de centrale opslag een ‘ongeschikt middel’ om identiteitsfraude met reisdocumenten te voorkomen. De Staat was aan de hand van dit vonnis in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

In een eerste reactie laat Privacy First weten de uitspraak van de Hoge Raad ‘onbegrijpelijk’ te vinden. ‘De Raad schuift de hete brij door naar de bestuursrechter, terwijl die in het recente verleden juist onbevoegd bleek om te kunnen oordelen over de vraag of centrale opslag van vingerafdrukken onder de Paspoortwet valt en individuele burgers alleen bij de bestuursrechter terecht kunnen als zij bereid zijn om jarenlang zonder paspoort door het leven te gaan.’ Privacy First c.s. bezinnen zich nu op mogelijke stappen richting het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wegens privacyschending en gebrek aan toegang tot de rechtsgang in Nederland voor deze kwestie.

Alle hoop is nu gevestigd op het oordeel van de Raad van State inzake een klacht van vier burgers die weigeren om bij de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart vingerafdrukken af te staan. Onlangs oordeelde het Europees Hof van Justitie dat de opslag van vingerafdrukken in databanken buiten de werking van de Europese Paspoortverordening valt en dus beoordeeld dient te worden door een nationale rechtbank. Het EU-hof was door de Raad van State gevraagd juridische uitleg te geven over de EU-regels met betrekking tot de opslag van vingerafdrukken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Paspoortproces terug bij af […]

8 jaren geleden

“Alle hoop is nu gevestigd op het oordeel van de Raad van State inzake een klacht van vier burgers ”

Ik wil even opmerken dat het hier niet om vier maar om zeven burgers gaat.

piet
8 jaren geleden

Burocratie als middel om geen recht te hoeven spreken.
Klasse hoor, schouderklopje voor jezelf.
Goed gedaan.