tomorrowland_01

Volgens talloze films, tv-series, boeken en stripverhalen is de apocalyps onafwendbaar. Het is dan gewaagd om te beweren dat er een mogelijkheid is dat de mensheid zichzelf en de planeet van de ondergang weet te redden. De Amerikaanse sciencefictionfilm Project T van regisseur Brad Bird levert tegengif voor het huidige pessimisme. De filmtitel voor de Benelux is Project T, daarbuiten Tomorrowland. Tijdens de opnames werd weinig bekend gemaakt waar het verhaal over zal gaan. Feit is dat zo min mogelijk over de plot verklapt moet worden.

Casey (Britt Robertson) is een dromerige tiener en bezeten van ruimtevaart. Haar vader is namelijk ingenieur bij de NASA. Door haar vasthoudendheid stuit Casey op de mysterieuze oudere man Frank, gespeeld door George Clooney, die in afzondering leeft. Op zijn talrijke tv-monitoren wordt de dagelijkse ellende van de wereld vertoond. De wijzers van zijn klok tellen de dagen af naar het moment dat de ondergang van de wereld plaatsvindt. Frank is al zijn illusies kwijtgeraakt, terwijl hij vroeger een briljant kind was. Casey en Frank besluiten desondanks samen het mysterie van een andere wereld te ontrafelen.

Project T is een denderend en meeslepend spektakelstuk dat aangenaam afwijkt van de saaie, voorspelbare blockbusters. Het is tevens een film waar gemakkelijk cynisch over gesproken kan worden, hetgeen de meeste Amerikaanse filmcritici dan ook volop hebben gedaan. Het verhaal echter spreekt een tergend verlangen uit naar een utopische toekomst. Daarmee druist de productie lijnrecht in tegen de huidige pessimistische tijdsgeest en dat is verfrissend.

tomorrowland_02

Maar er valt ook wel degelijk het een en ander op aan te merken. Na een sterk eerste deel dreigt de film te verzanden in voorspelbare achtervolgingen en explosies. Het slotakkoord is daarentegen onverwacht hartverwarmend. Britt Robertson steelt bovendien de show als de energieke Casey, een heerlijke heldin. Regisseur Bird werd bekend door zijn briljante animatiefilms Iron Giant en The Incredibles. Uit Project T blijkt dat hij eveneens een sterk regisseur van speelfilms is.

De boodschap die hij met deze film uitdraagt, is dat men moet blijven dromen van een betere wereld, maar daar ook wat voor doen. Onverschilligheid en cynisme zijn ongepast als het de toekomst van onze planeet betreft. Het is razend knap dat de makers daarmee nét niet in loze slogans vervallen. De gevoelige materie die aangestipt wordt, is complex. De makers ontkennen de toekomstige destructie van de planeet overigens niet maar ze weigeren te zwichten voor het heersende pessimistische klimaat. Een dappere stellingname voor een Disney-film die maar liefst 190 miljoen dollar heeft gekost.

Ulrik van Tongeren

Project T (Walt Disney, 2015), nu in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties