Frans-Rutgrink

De rechtbank in Den Haag heeft een Palestina-activist veroordeeld tot taakstraf wegens mishandeling, maar vrijgesproken van antisemitisme en belediging van een bevriend staatshoofd.

De mishandeling vond 10 augustus 2014 plaats in de Grote Marktstraat in Den Haag. De 75-jarige Frans Rutgrink, die sinds 2005 elke weekeinde op een vaste locatie protesteert tegen de onderdrukking van Palestijnen door Israël, zou een woordenwisseling hebben gehad met een mannelijke passant. Hierbij zou Rutgrink de man hebben geduwd en een trap in zijn buik hebben gegeven, waarna het slachtoffer achterover op straat viel met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Naast een taakstraf van 150 uur moet Rutgrink het slachtoffer 1000 euro betalen wegens geleden immateriële schade.

Rutgrink werd op 23 augustus 2014 aangehouden voor de mishandeling en in voorlopige hechtenis vastgezet in het detentiecentrum te Zoetermeer. Uit protest tegen zijn detentie is hij zes dagen lang in hongerstaking gegaan. Hoewel het OM de man drie maanden langer vast wilde houden wegens ‘gerede kans op herhaling’ sprak de rechter hem op 3 september vrij. Op 8 februari dit jaar kreeg hij op zijn vaste stekkie in de Grote Marktstraat bijval van sympathisanten vanwege zijn 75-ste verjaardag.

Naast de opgelegde taakstraf sprak de Haagse rechtbank Rutgrink vrij van discriminatie van joden. Hij was op 16 juli 2014 aanwezig op het Haagse Buitenhof met een bord, onder meer gericht tegen de aanwezigheid van Israël in de Palestijnse gebieden. Ook hier had hij een woordenwisseling met een voorbijganger die aanstoot nam aan zijn protestuiting. Daarbij zou Rutgrink de man hebben gevraagd of hij soms jood was en dat ‘ze van alle Nederlandse joden de strot moeten afsnijden’, maar de rechter acht dat niet bewezen.

De rechter sprak Rutgrink tevens vrij van belediging van een bevriend staatshoofd, namelijk president Shimon Peres van Israël. Op 30 september 2013 bevond de Palestina-activist zich nabij het Vredespaleis met een Israëlische vlag waarop een verbodsteken stond afgebeeld met de teksten ‘Boycott Israël’ en ‘JUDEO, NAZI, NOT WELCOME’. Hiervoor werd Rutgrink aangehouden, maar omdat de arrestatie voorafgaande de komst van Peres plaatsvond, waardoor deze de vlag nooit gezien heeft, acht de rechter belediging van een bevriend staatshoofd niet bewezen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8 jaren geleden

Geweld van mensen die vol Israël haat zitten – wie had dat nou verwacht?

Gerbrig Arends-Alkema
8 jaren geleden

Dat is toch wel te gek voor woorden, deze man die zo klink en klaar antisemitische propaganda loopt te maken, al 10 jaar land, en daarbij nog gewelddadig ook, en die ontloopt zijn straf door in hongerstaking te gaan? Is dat hoe ons rechtssysteem werkt? Laat hem maar staken, niemand heeft hem daar toch toe gedwongen? Als hij zo stoer is dat hij elk weekend op pad kan gaan om haat tegen Israel te preken, dan moet hij ook zo stoer zijn dat hij de gevolgen aanvaardt.

Pinchas
8 jaren geleden

Deze man eens gesproken en hij hoopte dat de Iraniers een atoombom zouden krijgen zodat ze alle Joden in Israel zouden kunnen uitroeien.
Echt een klassieke anti-semiet.

De ironie is dat deze antisemiet het zo tegen Joden heeft maar juist DANKZIJ de joden kan horen: Zijn ingeplante gehoortoestelletje dat is verbonden met zijn hersenen (indien aanwezig) zit vol met Israelische technologie.
Wat een sukkel is die man.