40

Een honderdtal vredesactivisten heeft dinsdag de hoofdkantoren van de regeringspartijen in Brussel ‘bezet’ uit protest tegen de mogelijke aanschaf van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

Dinsdag rond 13 uur drongen groepjes van 25 personen gelijktijdig de hoofdkantoren van de Belgische regeringspartijen N-VA (Koningsstraat), CD&V (Wetstraat), Open Vld (Melsensstraat) en MR (Gulden Vlieslaan) in Brussel binnen. Ze versierden de ontvangsthal en diverse kamers met kleurrijke ballonnen, posters en flyers met een eenduidige boodschap: ‘Belgen willen geen gevechtsvliegtuigen’ gekoppeld aan een afbeelding van een JSF met een verbodsteken.

De aanwezige partijmedewerkers reageerden over het algemeen relaxt, met name omdat de activisten kenbaar maakten dat ze een vredesboodschap kwamen verkondigen en niets kwaads in de zin hadden. Niettemin werd de politie rap opgetrommeld bij CD&V en NV-A, waarna de ‘bezetters’ afdropen. Bij Open Vld en MR waren ze wat geduldiger. Er volgden zelfs gesprekken met de activisten over hun beweegredenen om zomaar ongevraagd binnen te vallen. Aan het eind van de middag werden ook deze partijbureau vrijwillig verlaten.

Oktober vorig jaar nam het Belgische kabinet in het regeerakkoord op dat de huidige F-16 gevechtsvliegtuigen in 2023 zullen worden vervangen. Momenteel komen daarvoor vijf typen toestellen voor in aanmerking: twee Amerikaanse jachtvliegtuigen – de F-35 Lightning II van Lockheed Martin en de F/A-18E/F Super Hornet van Boeing – de Rafale F3R van de Franse vliegtuigbouwer Dassault, de JAS-39E/F Gripen van Saab en de Eurofighter van Airbus Group. De F-35, beter bekend als ‘miskleun’ JSF, wordt al langere tijd genoemd als de grootste kanshebber.

Volgens Vredesactie, de actiegroep die campagne voert tegen de aanschaf van deze 40 gevechtsvliegtuigen ter waarde van 6 miljard euro, is slechts één op de vier Belgen hiervan voorstander. Dat zou uit een opinieonderzoek uitgevoerd door medewerkers van de Universiteit Antwerpen zijn gebleken. Deze boodschap zou maar niet doordringen bij de heren en dames beleidsmakers. Daarnaast vinden de tegenstanders het absurd dat de regering een principe-akkoord voor aanschaf heeft bereikt zonder een langetermijnvisie op de toekomst van Defensie.

‘België stuurde gevechtsvliegtuigen naar Afghanistan en Libië. Droegen die interventies bij aan onze veiligheid?’, vraagt Jérome Péraya van Agir pour la Paix zich af, een van de deelnemende clubs aan de actie op de burelen van de regeringspartijen. ‘Afghanistan is er vandaag de dag op vele terreinen slechter aan toe dan vóór 2001. Libië is een failed state waar IS intussen trainingskampen heeft ingericht. De Belgische visie op veiligheid waarin gevechtsvliegtuigen de hoofdrol spelen, is failliet.’

De vredesactivisten vinden dat de miljarden die vrijgemaakt worden voor de gevechtsvliegtuigen beter besteed kunnen worden. ‘Ministers komen om beurten uitleggen dat de zorg en kinderopvang duurder worden, dat er bespaard moet worden in het onderwijs, dat er geen geld is om de structurele problemen bij justitie aan te pakken, enzovoort. Dezelfde politici houden vol dat de gevechtsvliegtuigen er koste wat kost moeten komen. Dat is toch te gek voor woorden.’ Als het aan de huidige regering ligt, wordt in 2019 het nieuwe type gevechtsvliegtuig gekozen waarna het volgende kabinet een definitief besluit neemt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties