42

De Duitse justitie verricht onderzoek naar het gebruik van Amerikaanse militaire drones die vanaf de legerbasis in Ramstein dodelijke aanvallen zouden uitvoeren, onder meer in Somalië en Jemen.

Duitsland wil weten of de militaire aanvallen vanaf de Amerikaanse legerbasis Ramstein in Rijnland-Palts niet in strijd zijn met het internationaal volkerenrecht, zo meldt het tijdschrift Der Spiegel. Justitie heeft onder meer documenten opgevraagd bij het Duitse ministerie van Defensie waaruit zou blijken dat de Duitse autoriteiten al in een vroeg stadium twijfels hadden over de activiteiten op de legerbasis. Vanuit het parlement drong de oppositie al geruime tijd aan op een justitieel onderzoek.

Der Spiegel onthulde eerder op basis van (gehackte) documenten die aan het blad en aan het internetportaal The Intercept zijn aangeboden, dat de legerbasis als spil fungeert voor de militaire aanvallen die de VS uitvoert met onbemande vliegtuigen. De aanvallen worden veelal uitgevoerd in Somalië, Pakistan en Jemen. Daar is felle kritiek op, onder meer van Amnesty, omdat bij het bombarderen van doelwitten waar zich mogelijk terroristen bevinden er vaak ook dodelijke slachtoffers vallen onder de burgerbevolking.

De benodigde data om de drones te activeren en te programmeren wordt via satellietverbindingen doorgegeven aan Ramstein en vandaar via een transatlantische kabel naar de basis in de VS waar de dronepiloten zijn gestationeerd. De data kan bijvoorbeeld betrekking hebben op gegevens afkomstig van mobiele telefoons van verdachte terroristen. Via de techniek Gilgamesh kan de drone de signalen opvangen die zijn bestemd voor de telefoonmasten van een mobiel netwerk. Daarmee kan de locatie van het mobieltje exact worden vastgesteld, essentieel voor opsporing.

Daarnaast bevindt zich op de legerbasis in Ramstein een centrum waar live-beelden van drone-aanvallen worden geanalyseerd. In combinatie met andersoortig verkregen inlichtingen leidt deze analyse tot aanwijzingen voor de drone-piloten in de VS. Er bestaan wereldwijd nog vier van dit soort militaire drone-analysecentra: DGS-1 in Langley, Virginia (hoofdkwartier CIA), DGS-2 op luchtmachtbasis Beale, Californië, DGS-3 in Osan, Zuid-Korea en DGS-5 op Hawaii.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties