tim-cook

Algemeen directeur Tim Cook van het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple heeft felle kritiek geuit op de concurrentie wegens het ‘opslokken’ van persoonlijke datagegevens van consumenten in ruil voor ‘gratis diensten’.

Tim Cook hield dinsdag in Washington een videotoespraak tijdens het evenement Champions of Freedom van het Electronic Privacy Information Center (EPIC), een ngo die opkomt voor privacy en burgerrechten. Zijn bedrijf Apple werd bekroond vanwege de bescherming van de privacy van haar gebruikers. Hij liet zich daarbij in felle bewoordingen uit over de wijze waarop internetbedrijven als Facebook en Google gratis diensten aanbieden in ruil voor data van gebruikers.

‘Ik spreek tot jullie vanuit Silicon Valley, waar enkele van de meest prominente en succesvolle bedrijven groot geworden zijn door hun klanten ervan te overtuigen hen persoonlijke informatie af te staan’, zei Cook. ‘Ze slokken alles op wat ze over jou komen te weten middels het aanbieden van ‘gratis’ diensten en proberen er munt uit te slaan. Wij vinden dat verkeerd, het is niet het soort bedrijf dat Apple wil zijn.’

‘De consument moet de controle hebben over zijn eigen informatie’, zo vervolgde Cook zijn toespraak. ‘Die zogenaamde gratis diensten zijn misschien wel leuk, maar wij vinden niet dat ze het waard zijn om je mail, zoekgeschiedenis en nu zelfs je familiefoto’s voor op te geven en te laten verkopen voor wie weet welke advertentiedoeleinden. Op een bepaald moment zullen klanten beseffen wat dat voor hen betekent.’

De uithaal was een duidelijke verwijzing naar het onlangs gelanceerde Google Photo waarmee gsm-gebruikers ‘gratis’ in grote hoeveelheden hun kiekjes in de ‘wolk’ van Google kunnen opslaan. Met al die persoonlijke gegevens kan een profiel van de gebruiker worden opgemaakt, wat adverteerders aantrekt. Cook heeft er tevens commercieel belang bij om Google de les te lezen, daar Apple kosten in rekening brengt om foto’s en andere bestanden in iCloud te mogen stallen.

Naast privacy-belangen sprak Tim Cook ook over de beveiliging van producten zoals chatdienst iMessage. Vanuit de overheid komt steeds vaker de vraag om deze diensten niet te zwaar te beveiligen, zodat opsporingsdiensten zoals de FBI makkelijker toegang krijgen. ‘Het bannen van encryptiemogelijkheden uit onze producten zou burgers schaden. Encryptie verzwakken of zelfs verbieden, brengt schade toe aan onschuldige mensen die de technologie toepassen voor de juiste reden, namelijk het beschermen van hun privacy.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties