05

In Trouw van 15 mei j.l. staat een interview met de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen waarin deze oproept te accepteren dat straks een meerderheid van de inwoners van Den Haag en andere steden een niet-westerse afkomst heeft. Een oproep die getuigt van een kijk op de samenleving van morgen als een smeltkroes. Namens D66 kan Robert van Asten zich wel vinden in die visie maar voor Léon de Jong van de PVV is zij een gruwel, getuige hun reacties in Trouw.

De moeilijkheid van Van Aartsen’s smeltkroes-visie schuilt in de politieke vertaling daarvan. Deze impliceert immers dat alle politieke partijen versmelten tot één borrelende democratische beleidseenheid waarin vruchtbaar wordt samengewerkt, hoewel er geen baas te bekennen is! Een vrijwillig samenwerkingsverband waarin de uitzichtloze partijpolitieke strijd om de macht heeft afgedaan, doordat de onoverbrugbaar geachte partijpolitieke tegenstellingen in rook zijn opgegaan!

Het hoopgevende van deze ongehoorde destructie is dat daardoor de weg vrijkomt voor een brede maatschappelijke discussie (BMD) over de vervanging van ons verdeeldheid zaaiende partijpolitieke bestel door een consensus bestel, dat niet draait om partijbelangen maar om het algemeen belang. In de creatie van een daarbij horend eenheidsbeleid, waaraan iedereen naar vermogen zijn steentje bijdraagt, ligt het antwoord besloten op de grote maatschappelijke vragen van onze tijd, die partij- en landsgrenzen verre overstijgen.

Gezien zijn smeltkroes-visie en zijn vele contacten in het Haagse politieke leven lijkt mij burgemeester Van Aartsen de aangewezen figuur om voor die BMD een lans te breken op het daarvoor geëigende bestuurlijke platform: Het Binnenhof. De tijd is daar meer dan rijp voor, gezien de gestaag toenemende wanorde op elk terrein en het daaruit voortvloeiende onrecht, dat de hele samenleving langzaam maar zeker verziekt met alle consequenties van dien.

Wouter ter Heide

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
9 jaren geleden

Jammer van die racistische ongelovige hoer uiterst links in het geschetste plaatje.
Meer bier! minder pislam! burb!