actiekamp_garmisch

De eerste tegenstanders van de G7 hebben hun tenten opgezet op een weiland in het Duitse Garmisch-Partenkirchen. Komend weekeinde vormt het ski-oord het strijdtoneel voor duizenden demonstranten.

Organisaties van antiglobalisten, communisten, anarchisten, autonomen, antikapitalisten en zelfverklaarde revolutionairen hebben hun achterban opgeroepen naar Beieren te komen waar zondag en maandag de regeringsleiders van de zeven voornaamste industrielanden zullen vergaderen in slot Elmau. Garmisch-Partenkirchen is gelegen aan de voet van het Wettersteingebergte in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren. Naast de komende acties is de piktoreske omgeving voor de demonstranten ook nog eens prettig om in te vertoeven.

Donderdag rond het middaguur waren de eerste 300 betogers aangekomen in het actiekamp dat door de organisatie ‘Stop G7 Elmau’ wordt gehuurd van een boer. Op het terrein is plaats voor zo’n duizend mensen maar de organisatie houdt rekening met de komst van veel meer demonstranten. Het had overigens weinig gescheeld of er was geen actiekamp geweest. De autoriteiten hadden dat aanvankelijk verboden wegens overstromingsgevaar. Een bestuursrechter in München maakte het verbod dinsdag ongedaan.

De autoriteiten zien de komst van de tegenstanders met angst en beven tegemoet. Duitsland kent een lange traditie van massaal bijgewoonde protestacties rondom topconferenties, milieu, militarisme en economie. De vorige G8-top van 2007 in Heiligendamm mondde uit in een veldslag. Van meer recente datum is de ravage die door autonomen werd aangericht in de straten van Frankfurt tijdens de opening van het nieuwe gebouw van de Europese Centrale Bank.

Actiegroep Perspektive Kommunismus roept voor de komende G7 op de top te ‘bestormen’, antifascisten zijn naar eigen zeggen van plan de conferentie te ‘omsingelen en te blokkeren’. Op een radicaal-linkse site staan ter inspiratie filmpjes van rellen tijdens eerdere G7-bijeenkomsten. De site opent met een (belabberd) bewerkte foto van het kasteel waar de top wordt gehouden, met rookwolken erboven en talloze brandweerwagens eromheen.

Om de kans op dergelijke taferelen te verkleinen, heeft de Duitse overheid, crisis of niet, maar liefst 360 miljoen euro uitgetrokken voor veiligheidsmaatregelen in en rondom slot Elmau. Beieren stelt 10.000 agenten beschikbaar die met nog eens 7.000 worden aangevuld afkomstig uit andere deelstaten. Verder worden er 2500 agenten ingezet om de nabij gelegen grens met Oostenrijk te bewaken, terwijl dat land evenveel agenten voor dat doel beschikbaar stelt. Tevens worden er 30 politiehelikopters ingezet en is het conferentieoord omheind met een 7 kilometer lang en 2,80 meter hoog hekwerk.

De regeringsleiders worden vanaf vliegveld München met helikopters naar het slot vervoerd. Bij ongunstige weersomstandigheden – laag hangende bewolking en regen – zullen ze naar Ohlstadt worden overgevlogen waarna ze per auto een route van 37 kilometer afleggen naar Garmisch-Partenkirchen. Bij zeer slecht weer wordt de 152 kilometer lange route van München naar slot Elmau afgelegd met de auto. De te volgen snelwegen zullen dan volledig worden afgezet voor het overige wegverkeer.

G7 is het samenwerkingsverband van de zeven meest welvarende landen ter wereld: Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de VS. Aanvankelijk nam ook Rusland deel (G8) maar maart vorig jaar besloten de overige zeven landen Poetin niet langer uit te nodigen vanwege de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim. In 2012 nam Rusland uit eigen beweging al niet langer deel aan het G8-overleg in Chicago.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties