07
Centraal station in München, donderdag tijdens de anti-G7 betoging

In München hebben donderdag 40.000 mensen gedemonstreerd tegen de G7-top die zondag en maandag in Garmisch plaatsvindt. Het accent lag met name op het vrijhandelsakkoord TTIP waar de VS en EU over onderhandelen.

Aan de demonstratie, georganiseerd door het platform ‘Stop G7’, werd deelgenomen door uiteenlopende organisaties. Denk aan christelijke verenigingen als Pax Christi, oppositiepartijen zoals de Grünen, tot aan links-radicale actiegroepen en vakbonden. Het resulteerde in een indrukwekkende stoet door het centrum van München waaraan tienduizenden mensen deelnamen. De aanwezige 3000 agenten hoefden nauwelijks op te treden, terwijl brandweerlieden de betogers van fris water voorzagen vanwege de hitte in Beieren.

De EU en VS onderhandelen reeds langdurig over de totstandkoming van het controversiële TTIP-vrijhandelsverdrag. Hoe langer dat duurt, hoe groter de weerstand onder kritische burgers. Als het Transatlantic Trade & Investment Partnership verdrag daadwerkelijk wordt gesloten, maakt dat het grootste ter wereld. Samen vormen de VS en de EU een markt van 815 miljoen mensen. TTIP is controversieel omdat het geen precedent schept. Het reikt verder dan traditionele handelsverdragen die enkel handelstarieven elimineren.

De VS en EU willen onder TTIP ook tal van voorschriften en wettelijke normen voor producten en diensten gelijktrekken of wederzijds erkennen. Tegenstanders zeggen dat het vrijhandelsakkoord vrij spel geeft aan de multinationals en dat het zelfs de democratische gang van zaken in de EU-lidstaten kan ondermijnen. In München werd tevens betoogd tegen de politieke onwil om de globale opwarming te bestrijden en het gebrek aan daadkracht versus de armoede.

Na afloop van de demonstratie reisden 150 deelnemers met bussen af naar het Stop-G7 actiekamp in Garmisch-Partenkirchen, een dorpje in Beieren dat 20 km afligt van Elmau. Daar komen zondag en maandag de regeringsleiders van de zeven rijkste industrielanden (excl. Rusland) in een luxueus fort bijeen voor de G7-top. Tegenstanders willen deze bijeenkomst frustreren, onder andere door de toegangsweg te blokkeren. Geen eenvoudige klus, gelet op de aanwezigheid van duizenden ME’ers en andere genomen repressieve maatregelen. Bezoekers van het actiekamp worden streng gecontroleerd en hun namen geregistreerd.

08Vrijdag werd de gehele dag op het station van Garmisch-Partenkirchen aandacht gevraagd voor de onmenselijke situatie waarin vluchtelingen terecht komen die Fort Europa proberen te bereiken. Arriverende treinreizigers in Garmisch worden momenteel door agenten gevisiteerd. Vrijdagmiddag vond voor het gebouw van het Marshall Center for Security Studies een protestmanifestatie plaats tegen het militarisme. ‘Het Marshall Center is een Duits-Amerikaanse denktank die strategische concepten ontwikkelt voor wereldwijde militaire interventies’, aldus Stop-G7. Volgens de organisatie namen hier 400 mensen aan deel, de honderden aanwezige ME’ers niet meegeteld.

Zaterdag vanaf twee uur staat de eerste grote demonstratie op het programma die ditmaal volledig in het teken zal staan van de G7-top. Het is de bedoeling dat de protestmars zal eindigen met blokkade-acties. Zondag zal dit concept worden herhaald.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties