09

Milieuorganisatie LAKA wil dat het Benchmark-rapport uit 2013, waarin positief wordt geoordeeld over de veiligheid van kerncentrale Borssele, wordt getoetst. Momenteel ligt de centrale weer plat vanwege verouderde noodaccu’s.

Kerncentrale Borssele in Zeeland werd op 12 mei j.l. stilgelegd. Meerdere accu’s in één van de noodstroomvoorzieningen in de kerncentrale voldeden niet meer aan alle eisen. Het probleem met de accu’s werd ontdekt tijdens een test. Toezichthouder Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op de hoogte gebracht. EPZ, de eigenaar van de kerncentrale, geeft aan dat de kerncentrale op 9 juni weer zal worden opgestart.

Op 42-jarige leeftijd aanbeland is de kerncentrale in de ogen van stichting LAKA inmiddels sterk verouderd. Met argusogen bekijken de milieuactivisten de rooskleurige bevindingen van de commissie Benchmark, bestaande uit onafhankelijke internationale deskundigen die gedurende een periode van vijf jaar de veiligheid van Borssele hebben vergeleken met andere watergekoelde reactoren in de EU, de VS en Canada.

Hoewel de commissie in haar conclusie in 2013 stelde dat ‘het rangschikken van de veiligheid van de installaties een moeilijke, zo niet onmogelijke opgave is’, oordeelde Benchmark desalniettemin dat Borssele tot de categorie ’25 procent veiligste kerncentrales ter wereld’ behoort. De milieuorganisatie wil nu dat dit Benchmark-onderzoek aan een peer-review (collegiale toetsing) wordt onderworpen om te achterhalen of de kerncentrale wel écht zo veilig is als daarin wordt gesteld.

Daartoe heeft LAKA bij de nucleaire toezichthouder ANVS een WOB-verzoek ingediend waarmee de milieuorganisatie alle gegevens achter het Benchmark-rapport opvraagt. ‘Het is niet alleen raar dat Benchmark een in haar ogen onmogelijke taak heeft volbracht, de kerncentrale scoorde op het gebied van bediening, onderhoud en safety management slechts een gemiddelde’, zegt Daniël Meijers van LAKA. ‘En dan tóch concluderen dat Borssele tot de categorie ‘veiligste’ behoort!’

Het Benchmark-rapport is deels gebaseerd op gegevens die op basis van vertrouwelijkheid aan de commissie zijn verstrekt. LAKA gaat er vanuit dat gegevens over de veiligheid van kerncentrales onder de WOB niet geheim kunnen blijven en vraagt toezichthouder ANVS de gegevens desnoods geanonimiseerd per kerncentrale vrij te geven zodat een peer-review van het onderzoekswerk mogelijk wordt. ‘Aan de hand daarvan kunnen we zien of de conclusie van de Benchmark-commissie wel op de feiten is gebaseerd’, aldus Meijers.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties