11

Begeleid door een massale troepenmacht van ME’ers trokken zo’n 7.500 tegenstanders van de G7-top zaterdag door de straten van Garmisch-Partenkirchen in Duitsland. Op een enkel incident na verliep de betoging vreedzaam.

12Tegenstanders van de G7-bijeenkomst, die zondag en maandag plaatsvindt in het streng beveiligde slot Elmau in de deelstaat Beieren, begonnen vanmiddag met vertraging aan hun betoging. De vertraging was te wijten aan een geschil tussen de politie en de organisatoren omtrent de positie van een luidsprekerwagen in de stoet. Volgens de politie namen er ongeveer 3.600 mensen deel aan het protest, maar volgens de organiserende alliantie Stop G7 Elmau waren het er ruim 7.500, waarvan er 2.000 verblijven in het actiekamp.

De demonstranten riepen leuzen als ‘Lang leve de internationale solidariteit’ (communisten) en ‘Vuur en vlammen voor de G7 moordenaars!’ (anarchisten/autonomen). Het kopspandoek verwoordde de intenties van de organiserende alliantie nog het beste: ‘Samen in de strijd tegen het kapitalisme, racisme en oorlog.’ De betogers eisen van de zeven regeringsleiders van de G7-landen onder meer alternatieve concepten voor armoedebestrijding en beleid inzake klimaatverandering uit te werken.

De autoriteiten hadden 3.500 ME’ers ingezet, naar eigen zeggen om de kans op rellen te voorkomen. Een woordvoerder van de politie meldde dat zich ‘significante aantallen extremisten’ uit Duitsland, Oostenrijk, Italië en Groot-Brittannië onder het publiek bevonden. Het is maar net hoe en op welk niveau je het begrip ‘extremist’ omschrijft en aan wie je het toeëigent, gelet op de ellende die de leiders van de rijkste industrielanden veroorzaken op het gebied van economie, milieu, militarisme, ongelijkheid, etc…

Aan het slot van de betoging, rond half vijf, vonden er wat schermutselingen plaats. Nadat demonstranten een sit-in hielden op straat, trad de ME agressief op met de inzet van wapenstokken en pepperspray. Volgens de politie werden ME’ers rond half zes bekogeld met flessen en vlaggenmasten en zouden ze eerder zijn belaagd met de 13inhoud van een brandblusser. Diverse betogers zijn bij het incident gewond geraakt, alsmede een ME’er. Tegen zessen keerden de betogers huiswaarts of naar het lokale actiekamp.

Morgen, als de G7-regeringsleiders met helikopters Fort Elmau ingevlogen zullen worden, gaat het er om spannen. Naast een volgende protestmars worden er zogenoemde ‘sterrenmarsen’ gehouden. Daarbij lopen groepjes activisten vanuit verschillende punten richting het slot in de hoop ergens door de politiebarrières te breken. Voor een vijftigtal demonstranten is dat niet nodig. Een rechter in München heeft vrijdag bepaald dat zij binnen het zicht en binnen gehoorafstand van het Beierse slot op een aan hen toegewezen plek mogen protesteren. De rechter verbood hen wel de veiligheidszone rondom het slot te betreden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties