Politiek steunt privacyschending OV-kaart

10Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het een goede zaak dat de NS en TLS reisgegevens van hun klanten vastleggen. Een motie om de klant hierover zelf te laten beslissen werd verworpen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het een goede zaak dat de NS en kaartuitgever Trans Link Systems (TLS) de reisgegevens van hun klanten ongevraagd opslaat en 18 maanden bewaart. Na deze termijn worden de persoonsgegevens zodanig bewerkt dat deze niet meer te herleiden zijn naar individuele personen of OV-chipkaarten. De bewaartermijn is afgestemd met onder meer consumentenorganisaties, het Ministerie van Financiën, de Belastingdienst, werkgeversorganisatie VNO-NCW en het Cbp.

Vanuit de samenleving is er kritiek op deze bewaarplicht omdat het de privacy van de reiziger zou schenden. Immers, wat gaat het de betreffende bedrijven en instanties aan wie, wanneer en waarheen wordt gereisd, waarna deze privégegevens ook nog eens langdurig worden vastgelegd.

Dat vindt ook Carla Dik-Faber (CU) die in de Tweede Kamer een motie indiende met het voorstel dat reizigers voortaan zelf kunnen aangeven of de reishistorie voor hen bewaard moet worden of niet, meldt Privacy Barometer. Met het amendement zou aan artikel 30, tweede lid, van de Wet personenvervoer 2000 de bescherming van de persoonsgegevens, en daarmee de privacy, van de reiziger worden toegevoegd. De CU is van mening dat reizigers die geen gebruik wensen te maken van functies als geld-terug-bij-vertraging ze de keuze moeten hebben om hun reisgegevens niet op te laten slaan. Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, D66, SGP en 50+ verwierp afgelopen dinsdag de motie.

Overigens worden de reisgegevens van alle bestaande OV-kaarten (rfid-chip) bewaard, ook die van de zogenoemde anonieme OV-kaart, al weet TLS niet wie van een dergelijke kaart gebruik maakt. Uiteindelijk komen ze daar wel achter indien de kaart verlopen is en je het geld dat er nog op staat terug wilt vorderen. Dan kan alleen door de kaart inclusief persoonlijke gegevens op te sturen naar het bedrijf, zodat men alsnog jouw reisgegevens met terugwerkende kracht weet te analyseren.

Share Button

2 Reacties op Politiek steunt privacyschending OV-kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Volg ons op twitter
Zoeker
Rubrieken