14

De Duitse politie heeft zondag in Garmisch-Partenkrichen meerdere zitblokkades opgeheven en daarbij zo’n honderd activisten aangehouden. De opkomst voor wat de voornaamste Stop G7 actiedag had moeten worden viel vies tegen.

De organisatie Stop G7 had minstens 10.000 demonstranten verwacht die zondag deel zouden nemen aan zitblokkades en ‘sterrentochten’, maar het werden er uiteindelijk 1.000. Als voornaamste oorzaak wijst men in de richting van de autoriteiten die ook vandaag weer 30.000 ME’ers hebben ingezet. De organisatie hekelt de extreem repressieve veiligheidsmaatregelen en restricties waar het democratische recht om te demonstreren tot nu toe zwaar onder te lijden heeft gehad.

Desalniettemin namen vanochtend in de zinderende hitte in Beieren honderden demonstranten in tientallen afzonderlijke groepen en vanuit diverse geheim gehouden locaties deel aan de ‘sterrentochten’, een tactiek om het de politie zo lastig mogelijk te maken hen op de voet te kunnen volgen. Men wilde zoveel mogelijk wegen blokkeren die leiden naar fort Elmau waar de G7-top wordt gehouden. Overigens werden de regeringsleiders uit voorzorg met helikopters binnengevlogen.

Een groep van circa 300 actievoerders die ongezien het streng bewaakte actiekamp wilde verlaten om de snelweg B2 ten noorden van Garmisch-Partenkirchen te blokkeren, werd al snel ingesloten door ME’ers en terug naar het kamp gedreven. Een andere groep slaagde er wél in een verbindingsweg tussen Garmisch-Partenkirchen en Kaltenbrunn te blokkeren, waarna de ME hen wegsleepte en aanhield. In de loop van zondag werden er meerdere zitblokkades uitgevoerd, wat tot nieuwe aanhoudingen leidde.

In Oberau deden zo’n 60 activisten een vergeefse poging om het treinspoor bij Oberau te blokkeren. Aan het eind van de middag had de politie 100 aanhoudingen verricht, waarvan er aan het begin van de avond nog drie vast zaten. Leuke bijkomstigheid: vanwege de massale aanwezigheid van de ME op de smalle wegen ondervond het wegverkeer daarvan nog de meeste hinder. Gisteren namen er in Garmisch-Partenkirchen nog 7.500 mensen deel aan een betoging tegen de G7, terwijl donderdag in München zelfs 40.000 mensen de straat op kwamen.

15

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties