16

Het pensioenfonds voor de overheid en het onderwijs, ABP, zegt een beleggingsbeleid te voeren gericht op duurzaamheid. Daar vallen ook kernwapens onder.

     door Martin Hoek

Trouw publiceerde de afgelopen week meerdere artikelen over beleggingen van pensioenfondsen. Zo bleek uit een opinie-onderzoek door I&O Research in opdracht van Trouw dat meer dan 80 procent van de ondervraagden niet wil dat hun pensioenfonds in wapens belegt. Helaas gebeurt dit in de praktijk met grote regelmaat. Er wordt door de vier grootste pensioenfondsen – ABP, PME, PMT en BpfBouw – zelfs in kernwapens belegd, het meest vernietigende wapentuig dat bestaat.

In Trouw van dinsdag 2 juni zegt bestuursvoorzitter Corien Wortmann van het ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs, dat het fonds serieus streeft naar een duurzaam pensioen. Dit wordt dan wel een pensioen met atoombommen. ABP belegde namelijk vorig jaar 1,1 miljard euro in beursgenoteerde (wapen)bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling, productie en/of onderhoud van kernwapens. Dit bedrag is gebaseerd op openbare cijfers van het ABP zelf.

ABP geeft in haar Verslag verantwoord beleggen 2014 dat ook gewoon openlijk toe: ‘We beleggen alleen in bedrijven die produceren voor landen die volgens het Non-proliferatieverdrag (NPV) over de kernwapens mogen beschikken (de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad).’ Wat het ABP er niet bij zegt is dat het NPV de kernwapenstaten verplicht om tot nucleaire ontwapening over te gaan. Nagenoeg alle kernwapenstaten lappen dit aan hun laars, sterker nog, ze zijn op het moment hun nucleaire arsenalen aan het vernieuwen.

In datzelfde verslag schrijft ABP: ‘De aandacht voor mensen uit zich in oog hebben voor (veilige) arbeidsomstandigheden, het respecteren van mensenrechten en massavernietigingswapens.’ Waarom belegt ABP dan tóch in kernwapens? Op vragen vanuit onder andere Stop Wapenhandel over hun beleggingen in atoombommen reageert ABP al jaren in de trant van: ‘Wij volgen Nederlandse wetgeving en de internationale gedragsverplichtingen van de Nederlandse overheid.’

Het ABP ontkent hiermee haar eigen verantwoordelijk te hebben in ethische zaken. Het je simpelweg aan de wet houden, is wel een erg magere invulling van een beleid voor maatschappelijk verantwoord beleggen. De totale beleggingsportefeuille van ABP bedraagt 373 miljard euro. Op dit bedrag is 1,1 miljard aan beleggingen in kernwapens maar een schijntje. Dus ABP, neem je maatschappelijke verantwoordelijkheid eindelijk eens serieus en ban de bom!

De auteur is medewerker van Stop Wapenhandel, een onderzoeks-/actiegroep die onder meer campagne voert tegen pensioenfondsen die beleggen in kernwapens.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties