18

Limburgers die last hebben van het lawaai van overvliegende AWACS-verkenningsvliegtuigen van de NAVO krijgen geen schadevergoeding. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank Limburg bepaald.

Een groep van circa 180 eisers uit de buurt van Brunssum had een verzoek om vergoeding van immateriële schade ingediend bij staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Zij wees de eis, 1500 euro per gezinslid, af waarna de klagers naar de bestuursrechter stapten. Volgens de rechter kan een schadeclaim tegen de overheid pas worden ingediend als de geleden schade wordt veroorzaakt door een besluit dat door de overheid is genomen. Dat is hier echter niet het geval.

Inwoners van Onderbanken, Schinveld en Brunssum ondervinden reeds tientallen jaren in ernstige mate geluidsoverlast van laagvliegende AWACS. Sinds 1982 worden vanaf de nabij gelegen militaire NAVO-basis in Geilenkirchen oefenvluchten uitgevoerd voor vliegers in opleiding. Aangezien het vliegveld slechts over één landingsbaan beschikt, stijgen en dalen de radarvliegtuigen met verouderde motoren pal over de eerder genoemde Limburgse dorpskernen.

De circa 180 gedupeerden hebben in april de rechtbank in Maastricht bezocht om van het rijk een schadeclaim te eisen. Omdat de overlast al in 1982 begon, loopt het totaalbedrag op tot ruim 8 miljoen euro. In een soortgelijke situatie werden eerder omwonenden van Schiphol en Maastricht Aachen Airport wél schadeloos gesteld door het rijk. Eerder dit jaar werd bekend dat de overheid nadenkt over het instellen van een leefbaarheidsfonds voor de gedupeerden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties