Testament-of-Youth-1

Vera Brittain schreef als een van de weinige vrouwen een belangrijke herinnering aan de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Opmerkelijk dat haar monumentale boek pas in 1933 verscheen. Al die jaren slaagde ze er niet in haar ervaringen als verpleegster van gewonde Engelse soldaten in romanvorm weer te geven. Het werd uiteindelijk een autobiografie, Testament of Youth.

De aanloop naar de oorlog wordt in de film idyllisch verbeeld. Vera geniet met haar vriendenclubje van het leven. Haar droom is om in Oxford te gaan studeren, een wens die, ondanks tegenwerking van haar vader, in vervulling gaat. Vera is een rebelse jonge vrouw die haar eigen weg kiest. Het was toentertijd zeer moeilijk voor vrouwen om te gaan studeren.

Wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, meldt Vera zich aan als verpleegster om de zwaar gewonde soldaten een helpende hand toe te steken. Het leidt haar naar Londen, Malta en Frankrijk. Daarvoor waren alle jonge mannen in haar omgeving naar het oorlogsfront in Frankrijk vertrokken, waarvan de meesten nooit zouden terugkeren. Onder meer haar broer Edward (Taron Egerton) en haar geliefde Ronald (Kit Harrington) gingen een onzekere toekomst tegemoet in de loopgraven.

Opvallend is dat Testament of Youth weinig laat zien van dat strijdtoneel. De film belicht de wijze waarop Vera de Eerste Wereldoorlog ervaart en toont tevens haar dienstbaarheid ten opzichte van de ernstig gewonde en verminkte soldaten. De verschrikkingen spoorden haar aan om een vooraanstaand pacifist en journalist te worden. Wanneer Vera na beëindiging van de oorlog tijdens een bijeenkomst de zinloosheid van het oorlogsgeweld aanklaagt, levert dat het hoogtepunt van de film op.

Testament-of-Youth-2

Testament of Youth van regisseur James Kent is een BBC-productie. Dit houdt zoveel in dat de reconstructie van de oorlogsjaren subliem getroffen is tot in alle details. Het resultaat is een tamelijk ingetogen drama, minder larmoyant dan te verwachten was. Juist de kracht van die ingetogenheid maakt dat het oorlogsleed aangrijpender dan in vergelijkbare producties over de Eerste Wereldoorlog voor het voetlicht wordt gebracht.

Belangrijk aspect van dit oorlogsdrama rust op de tengere schouders van de Zweedse actrice Alicia Vikander. Door de ogen van deze strijdbare en intelligente Vera beleeft de kijker de niet te bevatten tomeloze pijn over het verlies van haar dierbaren. Vikander zet hier een gevoelige en grootse vertolking neer, de raak getroffen mengeling van kwetsbaarheid en onbegrensde kracht is meeslepend om te ondergaan.

Testament of Youth heeft een epische lading, maar maakt vooral indruk als aangrijpende getuigenis van een rebelse jonge vrouw. Vikander geeft het belangrijke testament van Vera Brittain extra cachet.

Ulrik van Tongeren

Testament of Youth (Cinéart, 2014), vanaf 10 juni in de bioscopen. De trailer.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties