20

Supermarktketen Tesco is in tien Britse filialen begonnen voedselproducten weg te geven die de houdbaarheidsdatum zijn genaderd. Ze worden gedoneerd aan voedselbanken.

Voorheen gaf de grootste supermarktketen van Groot-Brittannië al voedingsmiddelen weg uit opslagloodsen die de houdbaarheidsdatum naderden. In samenwerking met de landelijke liefdadigheidsorganisatie FareShare worden nu ook tien filialen in het land betrokken bij het voedseldonatieproject. Via een app geven de filiaalhouders aan FareShare door welke voedselproducten aan het einde van de dag overblijven. Die kunnen vervolgens worden afgehaald.

Tesco wil verspilling voorkomen van klant-en-klaar producten als belegde broodjes en salades en van groenten, fruit en brood. Die restanten belandden tot voor kort bij verwerkingsbedrijven voor diervoeding. De supermarktketen zei bij de aankondiging van het programma dat in 2014 ruim 55.000 ton voedsel is weggegooid. Daarvan was zo’n 30.000 ton nog geschikt voor consumptie. Groot-Brittannië kent 445 voedselbanken die het afgelopen jaar aan 1,1 miljoen mensen pakketten uitdeelden. In 2013 waren dat er nog 913.000.

In Ierland werken zo’n honderd Tesco-filialen naar tevredenheid volgens hetzelfde systeem. Tesco verwacht het programma op termijn uit te rollen in alle landen waar het concern actief is. Vorige maand kondigde de Franse regering een verbod af voor supermarkten om etenswaren weg te gooien of te vernietigen. Winkels riskeren een boete die kan oplopen tot 75.000 euro. Ook in Groot-Brittannië speelt binnen het parlement een discussie over soortgelijke maatregelen.

Volgende week komen ruim vierhonderd internationale vertegenwoordigers uit de wetenschap, politiek en het bedrijfsleven naar Den Haag voor de conferentie No more food to waste, georganiseerd door de Nederlandse regering in samenwerking met onder andere FAO en de VN-organisatie voor milieu en ontwikkeling Unep. Op de agenda staat onder meer het bespreken van mogelijkheden om minder eten te verspillen en verloren te laten gaan. Er zijn tevens afgevaardigden van DSM, Nestlé en Ahold aanwezig.

De verspilling van voedsel is wereldwijd al langer een groot probleem. Volgens de Food and Agriculture Organization (FAO) van de VN wordt elk jaar wereldwijd 1,3 miljard ton aan voedsel weggegooid nog voordat het de consument bereikt. Dit is een derde van de totale voedselproductie. Europa staat in de top drie van grootste voedselverspillers: 95 kilo per persoon per jaar. Ook in Nederland gooien consumenten ieder jaar voor zo’n 2,5 miljard euro aan voedsel weg.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties