21

Inwoners van het Groningse dorp Blijham zullen komende zaterdag de boorlocatie van de NAM buiten hun dorp omsingelen. Een lokale actiegroep wil geen proefboring komende maand.

Volgens de verontruste inwoners van Blijham, gemeente Bellingwedde, is het ‘vijf voor twaalf’ en dus tijd voor actie. Volgens Nee NAM niet boren brengt deze proefboring, die voor eind juli gepland staat, allerlei risico’s met zich mee. De veiligheid van mens, dier en gebouwen kan niet gegarandeerd worden en er worden chemicaliën de grond in gespoten (fracking). De boorlocatie, nabij de grens met Duitsland, ligt nabij de Westerwoldse Aa en natuurgebieden. De kans op een aardbeving wordt tussen de 15 en 24 procent ingeschat.

Het gasveld in Blijham valt binnen het gebied van de ‘Groningen Concessie’ die in de jaren ’60 werd afgegeven en onherroepelijk is. Hierdoor hoeft de NAM geen nieuwe vergunning aan te vragen voor de eerste proefboring. De gemeenteraad en de burgemeester van Bellingwedde, de gemeente waar Blijham onder valt, zien de boringen niet zitten maar staan juridisch machteloos. Op een informatieavond afgelopen dinsdag sprak burgemeester Janneke Snijder van Bellingwedde zich in felle bewoordingen uit tegen de boringen.

De actie in Blijham vindt aanstaande zaterdag plaats op de locatie Langebrug (Oosteinde), net buiten Blijham. Om 10:00 uur wordt gestart met een informatiemarkt, om 11:00 uur zullen de aanwezige lokale politici die tegen zijn en vertegenwoordigers van andere organisaties, waaronder de Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie, aan het woord komen. De actie sluit af met het vormen van een menselijke ketting om de boorlocatie heen. Om vijf voor twaalf zal de noodklok worden geluid en wordt de menselijke ketting verbroken.

Marja Bos van ‘Nee NAM niet boren’ is eveneens van de partij. ‘Terwijl in de rest van Groningen de gaskraan dicht gaat vanwege de aardbevingen, wil de NAM hier gewoon een nieuwe put gaan aanboren en ook nog eens gaan fracken. De NAM maakt misbruik van oude vergunningen waardoor de burgers en de gemeente geen enkele inspraak hebben gehad.’ Milieudefensie roept minister Kamp op een stop te zetten op nieuwe gasboringen in Groningen en adequate maatregelen te treffen waardoor het gasverbruik sneller vermindert.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties