22

Sinds een maand bivakkeert een Saharaanse vrouw zonder te eten voor het Marokkaanse consulaat in Las Palmas. Ze eist van Marokko opheldering over de dood van haar zoon en de beschikking over diens lichaam.

Takbar Haddi is de moeder van Mohamed Lamin Haidala, een man van 21 jaar die eind januari werd vermoord door Marokkaanse kolonisten in El Aaiun, hoofdstad van de door Marokko bezette West-Sahara. Zij bevindt zich sinds 15 mei in hongerstaking op de stoep van de Marokkaanse ambassade in Las Palmas op de Canarische Eilanden. De moeder eist dat de Marokkaanse autoriteiten een onpartijdig onderzoek laten instellen naar de gebeurtenissen die hebben geleid tot de dood van haar zoon.

Op de avond van 31 januari zouden Marokkanen stenen hebben gegooid naar Mohamed Lamin. Nadat hij daar woedend op reageerde, werd hij door hen aangevallen, geslagen en geschopt. Een van de kolonisten stak hem daarbij in de hals met een schaar, waarna Mohamed het bewustzijn verloor. Volgens zijn moeder nam de politie meer dan een uur de tijd om proces-verbaal op te maken van het incident, terwijl de man al die tijd lag te bloeden. In het ziekenhuis werden zijn verwondingen gehecht zonder verdoving en zonder te desinfecteren.

Vervolgens werd het slachtoffer twee dagen vastgehouden op het hoofdbureau van politie zonder deken en matras. Op 2 februari werd hij overgebracht naar het ziekenhuis waar hij op 8 februari overleed. Op 14 mei verklaarde zijn moeder op een persconferentie dat de artsen hebben geweigerd de familie een schriftelijke verklaring af te geven over de verwondingen die Mohamed heeft opgelopen en dat de Marokkaanse autoriteiten de familie geld zouden hebben aangeboden om te zwijgen over het voorval.

Nadat Takbar Haddi op 21 mei een bezoek had afgelegd aan het Europees Parlement, waar zij vertegenwoordigers om steun heeft gevraagd, is zij tijdens haar terugvlucht in Las Palmas uitgestapt en aan haar hongerstaking begonnen. Naast een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de mishandeling van haar zoon, wenst ze dat zijn lichaam aan de familie beschikbaar wordt gesteld om hem te kunnen begraven. De Marokkaanse autoriteiten zouden daar slechts gevolg aan willen geven op voorwaarde dat er geen autopsie op het lichaam wordt verricht.

Takbar Haddi wordt gedurende haar strijd gesteund door tal van organisaties die streven naar een vrij en onafhankelijk West-Sahara. Deze week heeft een aantal betrokken Nederlanders een open brief verzonden aan premier Rutte. Het parlement dient volgens de opstellers eensgezind bij de Marokkaanse autoriteiten erop aan te dringen een onpartijdig onderzoek in te stellen naar de doodsoorzaak en het stoffelijk overschot zonder voorwaarden vrij te geven.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
8 jaren geleden

Wat een verwaand wijf n beetje denken dat allah niet weet wat hij/zij doet.
Snel een kaartje naar het ongelovige Nederland alwaar zij nieuwe mootjes kan produceren.