23
                                                                                                       Foto: Marten van Dijl / Milieudefensie

Zo’n 200 tegenstanders van een proefboring van de NAM in het Groningse dorp Blijham hebben zaterdag de boorlocatie omsingeld. Ze vrezen aardschokken en milieuvervuiling in de nabije toekomst.

De protestgroep bestond uit omwonenden, lokale politici en een groot aantal sympathisanten uit onder meer Boxtel, Terschelling en de Noordoostpolder. Met een menselijke keten droegen ze op symbolische wijze de boodschap uit dat de NAM de plannen om in Blijham naar gas te gaan boren moet laten varen. De provincie Groningen en de gemeente Bellingwedde, waar Blijham onderdeel van is, spraken zich eerder ook al uit tegen de geplande gasboringen.

Volgens de verontruste inwoners van Blijham is het ‘vijf voor twaalf’ en dus tijd voor actie. in de ogen van de lokale actiegroep Nee NAM niet boren in Blijham brengt deze proefboring, die eind juli wordt uitgevoerd, allerlei risico’s met zich mee. De veiligheid van mens, dier en gebouwen kan niet worden gegarandeerd en de NAM spuit tevens chemicaliën in de grond (fracking). De boorlocatie, nabij de grens met Duitsland, ligt nabij de Westerwoldse Aa en natuurgebieden.

Het gasveld in Blijham valt binnen het gebied van de ‘Groningen Concessie’ die in de jaren ’60 van de vorige eeuw werd afgegeven en onherroepelijk is. Hierdoor hoeft de NAM geen nieuwe vergunning aan te vragen voor de eerste proefboring. ‘Dit is echt struisvogelgedrag van de NAM’, oordeelt Ike Teuling van Milieudefensie. ‘Alsof er niets speelt in Groningen steken ze hier in Blijham hun boorkop in het zand, doof voor de roep van de bewoners en blind voor de gevolgen voor het klimaat en voor deze mensen.’

In de jaren ’90 vond eerder op dezelfde locatie een proefboring plaats, maar van gaswinning werd afgezien. Nu is een naastgelegen veld aan de beurt waar naar schatting circa 0,8 miljard kuub gas onder de grond zit. Dit veld bij Blijham is een van de 175 kleine gasvelden in Nederland. ‘Pas na de boring weten we of er inderdaad een rendabele hoeveelheid aardgas aanwezig is’, meldt de NAM. ‘Ook dan pas kan worden besloten of aanvullende technieken, zoals fracking, nodig zijn om het veld in productie te nemen.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties