24

Een Somaliër wiens vader gedood is bij een Amerikaanse drone-aanval klaagt de Duitse overheid aan omdat het gevechtsvliegtuig aldaar gestationeerd is. Vorige maand werd een vergelijkbare klacht afgewezen door de rechtbank in Keulen.

De 50-jarige vader van de Somaliër was kamelenherder. Op 24 februari 2012 werd hij het slachtoffer van een raketaanval die door een Amerikaanse drone werd afgevuurd. Volgens de VS was een 27-jarig lid van de terreurbeweging al-Shabaab het oorspronkelijke doelwit. De aanval zou zijn uitgevoerd met een onbemand gevechtsvliegtuig dat gestationeerd is op de Amerikaanse legerbasis in Ramstein. Het afvuren van de raket werd vanuit een militair complex in de VS bestuurd.

Aangezien de ingezette drone gestationeerd is op Duits grondgebied dient de Somaliër binnenkort bij de administratieve rechtbank in Keulen een aanklacht in tegen de Duitse staat. Naar zijn mening is de regering haar beschermingsplicht niet nagekomen. Duitsland moet volgens het NAVO-statuut zien te voorkomen dat de Amerikanen vanaf de basis in Ramstein buitenlandse burgers verwonden of doden. Ook wil de Somaliër het grondpersoneel dat op de basis werkzaam is voor de VS aanklagen voor medeplichtigheid aan moord.

Het is zeer de vraag of de man kans van slagen maakt met de aanklacht. Een maand geleden wees dezelfde rechtbank in Keulen een klacht af van drie Jemenitische familieleden die eisten dat Duitsland het de VS zou verbieden de drones op Ramstein in te zetten voor oorlogsvoering. De bestuursrechter oordeelde dat de overheid niet verplicht is de VS een dergelijk verbod op te leggen. ‘Bovendien bieden de gemaakte afspraken tussen Duitsland en in het land gestationeerde bevriende strijdkrachten nauwelijks speelruimte voor het opleggen van beperkingen omtrent de inzet van wapens’, aldus de rechtbank.

Aanleiding voor de ingediende aanklacht door de Jemenitische familieleden, die daarin werden gesteund door de mensenrechtenorganisaties ECCHR en Reprieve, was een drone-aanval op 29 augustus 2011 op het dorp Khashamir in het oosten van Jemen. Twee leden van de familie kwamen daarbij om het leven, anderen raakten zwaar getraumatiseerd. Ze verklaarden tijdens de behandeling van de aanklacht in oktober vorig jaar dat ze nauwelijks nog de slaap kunnen vatten, bang dat ze zijn voor een nieuwe drone-aanval. De VS voert reeds jarenlang een drone-oorlog in Jemen.

Onlangs werd bekend dat de Duitse justitie onderzoek verricht naar het gebruik van Amerikaanse militaire drones vanaf de legerbasis in Ramstein. Duitsland wil weten of de militaire aanvallen in onder meer Jemen, Somalië en Pakistan niet in strijd zijn met het internationaal volkerenrecht. Justitie heeft onder meer documenten opgevraagd bij het Duitse ministerie van Defensie waaruit zou blijken dat de Duitse autoriteiten al in een vroeg stadium twijfels hadden over de activiteiten op de legerbasis.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties