26

De Amerikaanse kustwacht heeft maandag meerdere personen aangehouden die deelnamen aan een havenblokkade in Seattle. Ze probeerden in zee te verhinderen dat een boorplatform van Shell zou vertrekken richting Alaska.

Nadat zondagavond bekend werd dat de Polar Pioneer, het drijvende platform van Shell dat deze zomer proefboringen uitvoert in de Chukchi Zee bij Alaska, maandagochtend Seattle zou verlaten, blokkeerde maandagochtend rond vier uur een tiental actievoerders met kajaks de uitgang van de haven. Binnen enkele uren was dit aantal vervijfvoudigd. De actievoerders verzetten zich tegen de boorplannen van Shell, omdat de kans op het lekken van olie in zee aannemelijk is. Daarnaast levert deze fossiele brandstof een grote bijdrage aan klimaatverandering.

De Amerikaanse kustwacht sommeerde rond zes uur de actievoerders zich te verwijderen. Degenen die dat niet deden en zich met hun kajak te dicht bij de Polar Pioneer begaven, werden aangehouden. Het gebeuren werd op de kades gade geslagen door honderden scanderende demonstranten die de afgelopen weken aan diverse acties hebben deelgenomen. Zoals bij aankomst van het boorplatform toen honderden in kajaks protesteerden. Vorige week werden zes ‘oma’s’ van de actiegroep Raging Grannies aangehouden nadat zij het spoor in de haven blokkeerden om zo de onderhoudswerkzaamheden op de Polar Pioneer te vertragen.

Alle nobele bedoelingen ten spijt, de Polar Pioneer is op weg naar de Chukchi Zee. In mei 2015 heeft de Obama-regering de plannen van Shell om ten noorden van Alaska te boren goedgekeurd. Sindsdien zijn volgens Greenpeace bij routine-inspecties van de boorplatformen Polar Pioneer en Noble Discoverer, eveneens in eigendom van Shell, misstanden aan het licht gekomen. De Noble Discoverer is een van de oudste boorschepen ter wereld. In december 2014 bekende het bedrijf Noble Drilling, een van de onderaannemers van Shell, schuld aan acht zware overtredingen bij eerdere pogingen van Shell om te boren in de Noordpool in 2012.

April 2015 hebben zes actievoerders van Greenpeace de voortgesleepte Polar Pioneer in de Stille Oceaan beklommen en bijna een week meegelift. ‘Iedere minuut dat actievoerders Shell’s boorplannen kunnen vertragen, geeft president Obama de kans om zijn desastreuze goedkeuring daaraan terug te draaien’, zegt Annie Leonard van Greenpeace US. ‘Die goedkeuring doet zijn huidige klimaatinspanningen volkomen teniet. Maar het is nog niet te laat voor Obama om deze catastrofe tegen te houden!’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties