led-lampen

Van de 35 onderzochte LED-lampen voor huishoudelijk gebruik voldoet er niet een aan de Europese verplicht gestelde eisen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op basis van onderzoek.

We worden verplicht duurzame LED-verlichting te gebruiken maar ze deugen niet. Van de 35 door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzochte LED-lampen voor huishoudelijk gebruik voldoet er niet één aan alle Europese wettelijke eisen. De onderzoekers namen onder meer lampen, gefrabriceerd of geïmporteerd, van Ikea, Philips, HEMA, Albert Heijn en Kwantum onder de loep. Alle bedrijven waar tekortkomingen zijn vastgesteld moeten de gebreken herstellen, aldus de NVWA.

Bij twintig lampen is de elektronische veiligheid om verschillende technische redenen onvoldoende. Bovendien werd bij zes lampen de limiet voor zware metalen (lood) overschreden. Bij zeven lampen ontbrak het CE-keurmerk en de merk- en typeaanduiding op de verpakking. Slechts één product voldeed aan alle wettelijke administratieve eisen. Vijf lampen die via internet worden verkocht en die niet voldeden aan een hoogspanningsproef zijn inmiddels teruggehaald bij de kopers.

Dat de overige onderzochte lampen niet aan alle eisen voldoen, betekent volgens de toezichthouder geenszins dat consumenten ze moeten weggooien of terugbrengen naar de winkel. Wel dient er extra gelet te worden op een veilige omgang met de lamp. Consumenten moeten er op letten dat LED-lampen niet in aanraking kunnen komen met brandbare materialen als vitrines en gordijnen. Verder moeten ze er voor zorgen dat bij het verwisselen van een lamp de netspanning naar het armatuur is uitgeschakeld (stekker uit stopcontact) of door de schakelaar in de meterkast om te zetten.

Begin dit jaar stelde de Gezondheidsraad vast dat de nadelige effecten van blauw LED-licht op het gezichtsvermogen uit voorzorg dringend dienen te worden onderzocht. Gezien de hoge vlucht die de toepassing van LED-verlichting heeft genomen, en naar verwachting zal blijven nemen, acht de raad dat verstandig. Blauw LED-licht wordt voornamelijk toegepast in computer- en tv-schermen, smartphones en tablets, producten waar de doorsnee burger steeds vaker en langduriger gebruik van maakt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties