31

De Belgische politie heeft vorige week een zestal anarchisten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een reeks militante acties, onder meer gericht tegen de bouw van een megagevangenis in Haren nabij Brussel.

Op woensdag 10 juni doorzocht de politie van het korps Antwerpen een woning in eigen stad en twee woningen in Sint-Gillis. Tevens werd het anarchistische ontmoetingscentrum Le Passage in Brussel doorzocht. Bij de huiszoekingen werden zes personen aangehouden die na verhoor door de onderzoeksrechter weer zijn vrijgelaten. Geen van hen wordt nog langer verdacht van betrokkenheid bij een golf van militante acties gericht tegen de overheid, politie, het gevangeniswezen, de NAVO, het vluchtelingenbeleid en wat al niet meer.

Het landelijke federaal parket voert al sinds begin 2013 een gerechtelijk onderzoek uit naar ‘mogelijke feiten van terrorisme’ binnen het Brusselse anarchistische milieu. De speciale aandacht gaat hierbij uit naar de website La Cavale (‘op de vlucht’) en het Franstalige maandblad Ricochets , anarchistische media waarmee campagne wordt gevoerd tegen de bouw van een megagevangenis in Haren, deelgemeente van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het gevangeniscomplex zal plaats bieden aan 1190 gedetineerden.

Ricochets en La Cavale besteden uitvoerig aandacht aan uiteenlopende acties tegen de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de megagevangenis. Zoals een terreinbezetting, een grootschalige aardappelpootdag op de bouwplaats, brandstichting bij een graafmachine van onderaannemer BAM en oproepen tot sabotage: ‘De bouw van de supergevangenis is maar één element van het offensief van de macht. Wij denken niet dat je je kan verdedigen tegen zo’n offensief, je moet het overstijgen en zelf ten aanval trekken.’

Het onderzoek van het federaal parket spitste zich aanvankelijk toe op openbare betogingen en manifestaties die plaatsvonden sinds 2008. Onder andere gericht tegen de bouw van een nieuw gesloten opvangcentrum voor vluchtelingen in Steenokkerzeel, tegen Europese instellingen en de eurocraten, de NAVO, de uitzettingen van vreemdelingen zonder papieren, maar dus ook tegen de komst van de nieuwe megagevangenis in Haren. In mei en september 2013 werden al diverse huiszoekingen gedaan, maar vervolgens bleef het stil rond het onderzoek.

De zaak kwam weer in de belangstelling na verschillende daden van vandalisme en erger tegen personen die betrokken zijn bij de plannen voor de megagevangenis in Haren. Zo werden onder meer de privéwoning van Brussels minister-president Rudi Vervoort en het architectenbureau van Philemon Wachtelaer, die de bouwplannen voor het detentiecomplex maakte, beklad met graffiti en ruiten ingeslagen. Ook werd brand gesticht op de werf van een aannemer en bij de woning van de architect.

De onbekenden zouden tevens mogelijk verantwoordelijk zijn geweest voor sabotage van politiewagens in Antwerpen, het gooien van een brandbom in het politiebureau van Vilvoorde, het saboteren van de auto’s van Europarlementariërs, brandstichting bij Fabricom in Antwerpen en het afbranden van een bedrijvenkantoor in Brussel. Vorige maand nog drong een actiegroep ‘s nachts het kantoor van de Regie der Gebouwen in Brussel, verantwoordelijk voor het gevangeniswezen, binnen en vernielde onder meer een maquette van de megagevangenis.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties