34

Passagiers van rondvaartboten en andere plezierbootjes in Amsterdam werden vandaag geconfronteerd met spandoeken aan de bruggen waarmee solidariteit werd betuigd met migranten.

De spandoeken droegen teksten als ‘World Refugee Day’, ‘Bed Bad Brood… Big Bad Bullshit’ en ‘Tourist Refugees Welcome’. Sommige doeken werden bewust zo laag mogelijk voor de onderdoorgang van de bruggen gehangen om te bewerkstelligen dat zich filevorming voor zou doen in de Amsterdamse grachten. ‘Deze actie blokkeerde de stroom van talloze rondvaartboten’, melden de actievoerders. Dat dit effect waarschijnlijk niet helemaal werd bereikt, lijken de foto’s op de website van Indymedia aan te tonen.

De anonieme actiegroep zegt in een verklaring ‘de toeristische industrie een moment te hebben willen verstoren’ om zo ‘economische druk uit te oefenen op de Nederlandse overheid en de gemeente Amsterdam om het immigratiebeleid radicaal te veranderen.’ De activiteiten van het agentschap Frontex, waardoor de buitengrens van de EU ‘potdicht’ zit, wordt flink gehekeld. ‘Daartegenover staan de grenzen wijd open voor iedereen die zich het toeristische paradijs Amsterdam kan veroorloven met haar luxe hotels en winkelcentra.’

Ook de Amsterdamse commerciële hotelobsessie wordt bekritiseerd en tegenover de ongastvrijheid voor migranten geplaatst. ‘Terwijl de gemeente Amsterdam hotels bouwt om meer toeristen te kunnen hosten, bouwt de staat der Nederlanden meer gevangenissen voor ‘vreemdelingen’. […] Er moet een einde komen aan deze vicieuze cirkel waarin ongedocumenteerde vluchtelingen zich bevinden – waar ze geen recht hebben op een huis, geen toegang hebben tot gezondheidszorg, sociale zorg en onderwijs, en niet mogen werken.’

Aan het slot van de verklaring krijgt een drietal politici ook nog eens billenkoek. ‘Zolang politici, zoals de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur, en premier Mark Rutte de fundamentele mensenrechten die ze alle vluchtelingen moeten toekennen, blijven negeren, vragen we iedereen zijn/haar verantwoordelijkheid te nemen. Wij sluiten ons aan bij de strijd van vluchtelingen en roepen op tot een escalatie van niet-gewelddadige acties!’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob Groenhuijzen
9 jaren geleden

blijf mensen mobiliseren. ‘We nemen de macht over’ Is het onontkoombare feit.
Alle politici hebben tot taak ‘tegen te houden’, ‘de macht bij de financiers te laten’, ‘de rechten van iedereen uit te hollen wanneer de bevolking te dichtbij komt’, ‘een chaos te maken in de wereld zodat politie, leger en veiligheidsdiensten het beleid bepalen omdat westerse elites het niet meer weten’. Zij kunnen alleen nog stelen zoals zij dat al eeuwen doen.
Het is nu tijd voor ons om de machtsposities in te nemen. Niet vanuit een revolutiegedachte maar vanuit: wij maken een betere Samenleving. De financiers en hun politieke lakeien lopen naar de afgrond. Zij weten dat en wij hebben de oplossing.