37

Kerkgemeenschappen schaffen software aan om gezichten te herkennen van de kerkgangers. Op die manier krijgt de parochie een beeld van wie welke dienst of activiteit bezoekt.

Kerken zijn normaliter gebedshuizen waar een mens tot bezinning kan komen. Deze gedachte gaat niet langer op bij zo’n dertig kerkgemeenschappen in de VS, Spanje, Portugal en Azië. Zij maken momenteel gebruik van software waarmee gezichten van de kerkgangers kunnen worden herkend. Althans, als we de producent, het Israëlische IT-bedrijf Face-Six, moeten geloven. Met de software Churchix kunnen de kerken voortaan bijhouden wie welke dienst of evenement bijwoont.

Dus Big Brother slaat nu ook al toe binnen de kerkgemeenschap, het moet niet gekker worden. Maar dat is complete onzin, vindt Moshe Greenshpan van Face-Six. ‘Zolang kerkgangers vrijwillig een pasfoto beschikbaar stellen, is er niets mis met gezichtsherkenning’, zei hij onlangs in het Britse dagblad The Times. Gezichten van bezoekers aan de moskee of kerk worden bij de ingang met een camera gefilmd, waarmee achteraf aan de hand van het foto-archief kan worden vastgesteld wie deelnam aan welke mis.

Face-Six, gespecialiseerd in software om potentiële criminelen en terroristen op luchthavens te herkennen, verkoopt Churchix met de reclameboodschap ‘Ken uw leden’. Volgens Greenshpan kwam zijn bedrijf op het idee nadat ze telefoontjes kregen van kerkgemeenschappen in korte tijd. ‘Ze vroegen allemaal hetzelfde: geef ons software om gezichten te herkennen zodat we kunnen bijhouden welke gemeenteleden onze evenementen bezoeken.’ Ja ja…

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties