40

Zo’n dertig mindervaliden zijn woensdag de hal van het Britse parlement binnengedrongen. Ze zijn laaiend over het feit dat de overheid een fonds opheft waardoor ze niet langer in staat zijn zelfstandig te leven.

De campagnegroep Disabled People Against Cuts (DPAC) had opgeroepen woensdag naar het parlementsgebouw in Londen te komen voor een laatste poging de regering over te halen het fonds Independent Living Fund (ILF) in stand te houden. In tegenstelling tot Schotland en Wales heft Engeland eind deze maand het ILF op waardoor een zelfstandig leven voor ruim 20.000 mindervaliden op het spel komt te staan. Vanaf 1 juli dienen gemeenten deze mensen financieel te ondersteunen.

Voor het Britse parlement werd vandaag geprotesteerd waarna zo’n dertig demonstranten, met of zonder begeleiding, het gebouw binnenreden met rolstoelen en rollators. In de hal stonden agenten aanvankelijk letterlijk met de handen in het haar, onkundig vanwege het ongebruikelijke karakter van het protest. Luid scanderend ‘Save ILF!’ reden de mindervaliden in hun rolstoelen heen en weer door de hal met als doel het Lagerhuis te bestormen waar op dat moment premier Cameron vragen beantwoordde.

Sommige agenten raakten over hun toeren. Andy Greene van de DPAC vertelde naderhand dat agenten hem uit zijn rolstoel hebben getild en weggesleept van de deur die toegang verschaft tot het Lagerhuis. Door deze handeling zou tevens z’n rolstoel beschadigd zijn geraakt. ‘Het opheffen van het ILF heeft niet als doel mensen aan het werk te krijgen, zoals de regering beweert. Het is een bezuinigingsmaatregel die ertoe leidt dat de overheid haar verantwoordelijkheid voor de zorg overdraagt aan private partijen’, aldus Greene.

Mary Johnson, wiens mindervalide dochter afhankelijk is van het ILF, zei na afloop dat de actievoerders geprobeerd hebben het Lagerhuis binnen te komen ‘omdat de regering nu eindelijk eens moet luisteren!’ En het is nog niet over, wat haar betreft. ‘Niemand van ons laat het hierbij. We zullen terug blijven komen totdat de kwestie is opgelost. Wat deze regering de mindervaliden aandoet is ronduit walgelijk! Bij aanvang van de regeerperiode hebben ze toegezegd ons te zullen beschermen, maar ze doen het niet.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties