42

Donderdag werd voor korte tijd het Thorbeckeplein in Amsterdam omgedoopt tot George Orwellplein. Een ludiek protest tegen de toenemende overheidssurveillance in Nederland.

Exact om 12 uur werden de aanwezige twee beveiligingscamera’s op het Thorbeckeplein afgedekt met rode doeken en het plein zelf met slingers afgezet. De feestelijkheden waren een verwijzing naar de geboortedag van de Britse auteur George Orwell, vandaag 112 jaar geleden. ‘Thorbecke is de grondlegger van onze democratie’, zegt Evelyn Austin van Bits of Freedom (BoF), een club die normaliter opkomt voor vrijheid en privacy op het internet.

Omdat de democratie vandaag de dag ernstig onder druk staat vanwege verstrekkende overheidssurveillance op het internet, hebben we volgens BoF een nieuwe Thorbecke in de persoon van Orwell nodig. ‘De overheid wil meer en meer bevoegdheden op het internet, dat moeten we zien te voorkomen’, aldus Austin. In 1949 schetste Orwell in zijn roman 1984 een somber toekomstbeeld: een totalitaire maatschappij onder de controle van het alziend oog van Big Brother waarin de menselijke vrijheid geheel aan banden wordt gelegd.

Vandaag werd tevens bekend dat gemeenten die niet zorgvuldig omgaan met het computersysteem (SUWI-net), waarmee ze kunnen vaststellen of iemand recht heeft op een uitkering, daarvan door de overheid kunnen worden afgesloten. Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat er nog steeds gemeenten zijn die niet goed omgaan met de gegevens. Het radioprogramma Argos meldde eerder dat sommige gemeenten particuliere organisaties zoals incassobureaus in het systeem laten meekijken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties