44
Paus Franciscus bezoekt de afscheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever, mei 2014

Het Vaticaan heeft vandaag een historisch verdrag met de staat Palestina gesloten. Daarmee schaart de katholieke kerk zich achter een tweestatenoplossing. Israël is not amused.

Het verdrag bevat afspraken over de activiteiten van de katholieke kerk op Palestijns grondgebied. In Israël en Palestina wonen in totaal naar schatting 100.000 rooms-katholieken, vrijwel allemaal Palestijnen. Het Vaticaan hoopt dat het verdrag ertoe bijdraagt dat dankzij ‘moedige besluiten’ Israël en Palestina uiteindelijk tot vrede komen. Het is het eerste verdrag tussen de twee sinds de Algemene Vergadering van de VN in 2012 bevestigde dat Palestina een staat is.

Het Vaticaan bevestigt hiermee zijn actieve rol in de internationale politiek, een koers die sinds het aantreden van de jezuïtische paus Franciscus in 2013 werd ingeslagen. Aartsbisschop Paul Gallagher, de Vaticaanse ‘minister van buitenlandse zaken’, riep na ondertekening van het verdrag onmiddellijk op tot directe vredesonderhandelingen die de weg vrij moeten maken voor een tweestatenoplossing.

Riad Al-Malki, de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, hoopt dat het verdrag ook bijdraagt aan de erkenning van het recht van Palestijnen op zelfbeschikking, vrijheid en waardigheid in een eigen onafhankelijke staat. Israël reageert, zoals verwacht, bijzonder negatief op de overeenkomst. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat het de implicaties van deze overeenkomst ‘zal bestuderen en op basis daarvan eventueel sancties zal instellen.’

De tekst van de overeenkomst wordt voorlopig niet bekendgemaakt. Over de regeling werd op 13 mei dit jaar, na vijftien jaar onderhandelen, eensgezindheid bereikt. ‘Deze overeenkomst kan een voorbeeld zijn voor andere Arabische landen met een islamitische meerderheid. Dit is een mooi voorbeeld van goede dialoog en samenwerking, in een regio waar christenen vaak in eigen land worden vervolgd’, aldus Gallagher.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8 jaren geleden
Olav Meijer
8 jaren geleden

Natuurlijk heeft Likoed-Nederland fel uitgehaald vanwege de overeenkomst van het Vaticaan met Palestina, welke naam het steeds tussen aanhalingstekens zet. Het komt met een zeer kromme vergelijking met Baskenland. Daarover ga ik hier niet uitweiden.

De meest bizarre zin is wel:
“De Baskische regering heeft bovendien geen wet aangenomen die het haar inwoners verbiedt grond aan Joden te verkopen. In de Palestijnse autonome gebieden staat daarop de doodstraf.”
Waar maakt Likoed zich druk om? De Israëlische bezetters hoeven toch helemaal niets te kopen, ze pikken toch gewoon land van de Palestijnen in?

Ook opvallend leugenachtig:
“Het is sowieso merkwaardig dat Hamas, een radicaal-islamitische terreurorganisatie, net als Islamitische Staat (IS) een eigen stuk land bestuurt. De Baskische terreurbeweging ETA bestuurt geen enkel stuk land in Baskenland.”
Likoed “vergeet” voor het gemak dat Hamas gewoon democratisch in Gaza is gekozen, en niets van doen heeft met de IS. En de terreur komt juist van de zijde van Israël: denk aan het volledig plat bombarderen van Gaza een jaar geleden.

Olav Meijer
8 jaren geleden

Correctie:

De reactie van Likoed was niet op deze recente overeenkomst, maar naar aanleiding van de eerdere erkenning van Palestina door het Vaticaan op 13 mei jl. (Op 22 mei jl. in het Katholiek Nieuwsblad geplaatst).

8 jaren geleden

@Olav Meijer

“Hamas niets van doen heeft met de IS.”

Het heeft exact dezelfde haatideologie tegen andere geloven, en gebruikt dezelfde middelen.
Lees hun Handvest eens.