46

Maandag start de NAM in Blijham met voorbereidende werkzaamheden voor proefboringen naar aardgas. Inwoners en milieuactivisten komen morgenochtend in actie.

De inwoners van het Groningse dorp Blijham maken zich op voor proefboringen op de NAM-locatie aan het Oosteinde. Omwonenden van de locatie Langebrug aan de Blijhamsterweg hebben per brief vernomen dat de NAM aanstaande maandag begint met de voorbereidende werkzaamheden om de put gereed te maken voor de komst van de boortoren. Vanaf woensdag 1 juli zal de NAM starten met aanvoer van het materiaal voor de boortoren welke nu nog in de Noordbeemster in Noord-Holland staat.

De omwonenden van de boorlocatie worden in de brief gewaarschuwd voor verkeers-, licht- en geluidsoverlast. De werkzaamheden gaan 24 uur per dag en zeven dagen per week door. Zodra de toren is gebouwd zullen de proefboringen beginnen, waarschijnlijk vanaf half juli. Dit boorproces zal tussen 45 en 50 dagen in beslag nemen. De proefboring moet duidelijk maken of het voor de NAM rendabel is om op de locatie Langebrug gas te winnen.

Blijhammers, verenigd in het actiecomité ‘Nee NAM niet boren in Blijham’, willen koste wat het kost de proefboringen tegen zien te houden. Ze roepen inwoners van Bellingwedde, waar Blijham onderdeel vanuit maakt, en overige tegenstanders van het winnen van gas en bijkomstige aardschokken, op hen te komen steunen. Het protest vindt maandagochtend van 10 tot 12 uur plaats. ‘Twee uur lang luidt de noodklok, een doodskist als 47symbool voor het stervende Groningen en vrouwen/mannen die sokken breien voor aardbevingsslachtoffers’, vermeldt de oproep op internet.

Eerder deze maand vormden zo’n 200 personen een menselijke keten rondom de boorlocatie, gesitueerd nabij de grens met Duitsland en nabij de Westerwoldse Aa en natuurgebieden. De kans is aannemelijk dat de NAM voor het boren de omstreden techniek fracking toe zal passen waarbij chemicaliën de grond in worden gespoten. Er is overigens, afgezien van langdurig verzet, nog een kansje dat de proefboringen niet doorgaan. Komende woensdag debatteert de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen en op donderdag over het kleine gasvelden beleid in Nederland, waar Blijham toebehoort.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
9 jaren geleden

En de Blijhammers koken hun voedsel op Beukennootjes?
Liever oorlog in Irak dan een eventuele scheur in je huisje?
Het is toch wel weer een beetje;niet in mijn achtertuin (wat ik ook wel weer begrijp).
Lastig.