48

Een Zweeds schip met hulpgoederen dat de bezette Gazastrook trachtte bereiken, is vanochtend geënterd door Israëlische mariniers. De bemanning werd gedwongen naar de havenstad Ashdod in Israël te varen.

De bemanning van het Zweedse schip ‘Marianne’ is volgens de Israëlische marine verschillende malen gesommeerd om terug te keren. Nadat daar geen gehoor aan werd gegeven, gingen mariniers in internationale wateren aan boord en doorzochten het schip. Vervolgens werd de bemanning gedwongen koers te zetten naar de Israëlische havenstad Ashdod. Drie andere bootjes die de Marianne vergezelden, verlegden hun koers voortijdig.

Aan boord van de Marianna bevindt zich een twintigtal internationale activisten, onder wie het Arabisch-Israëlische parlementslid Basel Ghattas en de voormalige Tunesische president Moncef Marzouki. De scheepslading bestaat uit diverse hulpgoederen zoals medicatie en zonnepanelen voor de bewoners van de bezette en geblokkeerde Gazastrook. Petros Stergiou, woordvoerder van de Freedom Flotilla III, zegt dat de protestacties worden voortgezet totdat de blokkade van Gaza is opgeheven.

De deelname van Ghattas, politicus voor de Gezamenlijke Lijst, aan de Freedom Flotilla wordt hem in het Israëlische parlement niet in dank afgenomen. Rechtse parlementariërs hebben de regering verzocht de parlementaire immuniteit van Ghattas op te heffen. Ook minister van Cultuur Miri Regev diende een vergelijkbaar verzoek in bij procureur-generaal Weinstein. Vijf jaar geleden kreeg een partijgenote van Ghattas, Hanine Zoabi, de wind van voren nadat zij deel had genomen aan de Freedom Flotilla I.

De Marianne is het eerste schip van de Freedom Flotilla III dat getracht heeft Gaza te bereiken. De tocht ving 12 mei aan vanuit de Zweedse havenstad Göteborg met medicijnen aan boord bestemd voor ziekenhuizen. Na diverse tussenstops, onder meer in Frankrijk, Spanje, Italië en Kreta, voeren nog eens drie scheepjes mee waardoor er sprake is van een vrijheidsvloot bestaande uit 70 personen. Tevens werd de scheepslading van de Marianne uitgebreid met diverse hulpgoederen, waaronder zonnepanelen.

Israël stelde de land-/zeeblokkade in nadat de militante groep Hamas in 2007 aan de macht was gekomen. Mei 2010 leidde een Israëlische bestorming van een de Freedom Flotilla I tot een bloedbad, waarbij negen Turkse vredesactivisten om het leven kwamen. Het leidde tot internationale kritiek op Israël en een diepe deuk in de voordien hechte betrekkingen met Turkije. Om een nieuw bloedbad te voorkomen heeft de organisatie van de derde vredesvloot voorafgaande het vertrek diverse internationale organisaties, personen en instellingen geïnformeerd over het vreedzame karakter van de missie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8 jaren geleden

In de kop staat vredesvloot, dat klopt niet, het is juist een oorlogsvloot.
Want ze willen dat Israel de wapenblokkade van Hamas opgeeft, zodat Hamas met nieuwe wapens de oorlog kan hervatten.

Guinevere
8 jaren geleden
Antwoord aan  Likoed Nederland

Likoetje, wat een simpele voorspelbare ziel ben jij toch.

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  Guinevere

Guinevere,kun je dat uitleggen?
Of ben je slechts een hoer van allah die gewoon Joden haat?

Guinevere
8 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Wat heeft dat nou voor zin als je me als zodanig omschrijft… Verzin iets beters, meldt iets constructiefs.

Ayna
8 jaren geleden
Antwoord aan  Guinevere

Ik zou zeggen: geef zelf eens het goede voorbeeld.

Souzan
8 jaren geleden
Antwoord aan  Likoed Nederland

De bekende Likud-flauwekul. Het is eigenlijk wel geestig om te zien hoe Likud altijd lettelijk alles omdraait.
Vooral als je je voorstelt dat Hamas dan moet schieten met zonnepanelen. Werkelijk komisch!
Komen jullie een keer een demo geven hoe dat gaat Likud: schieten met zonnepanelen?
Ik kom in dat geval graag kijken (Israëli’s zijn toch héél goed met wapentuig?)…

8 jaren geleden
Antwoord aan  Souzan

Alle lading die Israel zelf gebruiken of verhandelen kan wordt geconfisceerd, zoals in het verleden ook is gebeurd. De rest wordt beschadigd teruggegeven of raakt zoek.

Ayna
8 jaren geleden
Antwoord aan  Likoed Nederland

Exact.

Zero tolerance beleid voor terroristenhelpers.

Je ziet hier de gebruikelijke krokodillentranen van mensen die zogenaamd hulp aanbieden aan mensen wiens terroristische leiders van het geld waarvan ze hun volk moeten verzorgen, wapentuig aanschaffen.

Dick
8 jaren geleden

Likud is 1 van regeerders die altijd en overal reageren en daarvoor geinstrueerd is dor Israel ?
waarvan bekend is dat ze dat doen ?