50

Duizenden mensen hebben zondag een vreugdevolle optocht gehouden door de straten van Rome, eindigend op het Sint Pietersplein. Aanleiding is de milieu-encycliek van Paus Franciscus.

Onder de noemer Eén Aarde, één menselijke familie namen onder anderen religieuzen en milieuactivisten zondag deel aan een feestelijke betoging door Rome. Ze vierden het verschijnen van de milieu-encycliek van het Vaticaan waarin de paus wereldleiders oproept om het milieu ernstig te nemen en tot dringende actie over te gaan. De mars werd opgeluisterd door muziekgroepen en kunstenaars die september vorig jaar ook aanwezig waren op de klimaatmars in New York, meldt IPS.

Een van de boodschappen die de betogers meedroegen was een verzoek aan de paus om zijn morele boodschap en zijn oproep te laten aansluiten op de eisen van de divestment-campagne. Wereldwijd worden daarvoor acties georganiseerd opdat pensioenfondsen, banken, verzekeringsmaatschappijen, universiteiten en lokale gemeenten hun investeringen in fossiele industrie terugtrekken. Via een online-petitie, reeds ondertekend door 40.000 mensen, wordt de Vaticaanbank verzocht geen geld meer te besteden aan fossiele brandstofprojecten.

In de milieu-encycliek Laudato Si laat Paus Franciscus geen onduidelijkheid bestaan over de oorzaak van klimaatverandering: dat zijn we zelf. Franciscus, doe zich op 78-jarige leeftijd als een totaalactivist ontpopt, uit felle kritiek uit op overconsumptie. Die leidt volgens hem tot uitputting van natuurlijke bronnen, een probleem waar vooral armen de kwalijke gevolgen van ondervinden. Mensen zouden er goed aan doen om eenvoudiger te leven, vindt Franciscus.

Een belangrijke boosdoener is volgens hem het voortdurende streven naar winstmaximalisatie. Dat zorgt ervoor dat de economie ‘verwrongen’ wordt en dat we niet door hebben dat we op de lange termijn ernstige schade toebrengen aan het klimaat. De nasleep van de financiële crisis noemt hij een gemiste kans ‘om een nieuwe economie en meer ethische principes te ontwikkelen’, aldus dagblad Trouw dat zich baseerde op de eerder verschenen uitgelekte versie van Laudato Si.

Franciscus is blij met de voortdurende technologische ontwikkelingen, maar waarschuwt ook dat vooruitgang vaak ten koste gaat van het klimaat. ‘Economische en technologische ontwikkeling die de wereld niet beter maakt en de kwaliteit van leven niet verhoogt mag geen vooruitgang heten.’ Overheden moeten nu actie ondernemen en beter samenwerken, vindt Franciscus. ‘De afgelopen jaren zijn de rijke landen die de meeste CO2 uitstoten veel te traag geweest, terwijl arme laden die hulp hard nodig hebben.’

Opvallend is zijn pleidooi voor de oprichting van een ‘echte mondiale politieke autoriteit’ die onder meer de wereldeconomie kan aansturen en ‘economieën kan ondersteunen die getroffen zijn door de crisis.’ Ook zou zo’n autoriteit moeten toezien op ‘voedselzekerheid en vrede’. Technologie en politiek alleen zijn volgens hem niet genoeg om het klimaat te redden. ‘In een corrupte cultuur zijn wetten niet genoeg om ons gedrag te veranderen.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Flip
8 jaren geleden

Deze linkse “paus” valt echt niet meer serieus te nemen, als er al klimaats veranderingen zijn dan is het gods wil.

Ronaldo
8 jaren geleden

Het zou nog leuker worden als die paus ook de mensen in de RIJKE landen zou oproepen om minder kindjes te maken. Daar is de overconsumptie namelijk het grootst