01
De Minute Man III, een door Boeing geproduceerde kernraket waarvan de VS er 450 in bezit heeft, mede mogelijk gemaakt door ABP.

Pensioenfonds ABP heeft dit jaar twee wapenproducenten uitgesloten als beleggingsdoel waar het nog niet in belegde. Ondertussen blijft het fonds honderden miljoenen investeren in de kernwapenindustrie.

Pensioenfonds ABP heeft de Indiase onderneming Walchandnagar en het Zuid-Koreaanse S&T Dynamics op de lijst gezet van ondernemingen die uitgesloten worden als beleggingsdoel. S&T Dynamics is direct betrokken bij de productie van antipersoonsmijnen, Walchandnagar bij het maken van kernwapens voor de Indiase overheid. Dit soort activiteiten stroken met ABP’s beleid voor verantwoord beleggen, zo liet het pensioenfonds woensdag weten.

Dat is nobel, zou je denken, ware het niet dat het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren toch al geen cent investeerde in beide bedrijven. Terwijl ABP vorig jaar 1,1 miljard euro in beursgenoteerde bedrijven belegde die betrokken zijn bij de ontwikkeling, productie en/of onderhoud van kernwapens. Denk hierbij aan Airbus (135 miljoen), Boeing (207 miljoen), Honeywell (196 miljoen), Lockheed Martin (82 miljoen), Raytheon (54 miljoen) en Safran (115 miljoen), plus nog eens veertien wapenproducenten.

Daar is de laatste jaren in toenemende mate kritiek op, onder meer afkomstig van kritische aandeelhouders, ja ja, ze zijn er nog. Uit een recent gehouden opinie-onderzoek door I&O Research in opdracht van Trouw blijkt dat meer dan 80 procent van de ondervraagden niet wil dat hun pensioenfonds in wapens belegt. In dat licht moet je het persbericht van ABP inzake uitsluiting van bedrijven waarmee het toch al geen zaken deed, dan ook zien.

ABP geeft in haar Verslag verantwoord beleggen 2014 openlijk toe dat het de kernwapenindustrie financieel steunt: ‘We beleggen alleen in bedrijven die produceren voor landen die volgens het Non-proliferatieverdrag (NPV) over de kernwapens mogen beschikken (de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad).’ Wat ABP er niet bij zegt is dat het NPV de kernwapenstaten verplicht om tot nucleaire ontwapening over te gaan. ‘Nagenoeg alle kernwapenstaten lappen dit aan hun laars’, reageert Martin hoek van Stop Wapenhandel!. ‘Sterker nog, ze zijn op het moment hun nucleaire arsenalen aan het vernieuwen.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties