06

De tien keien die door Greenpeace in mei op de bodem van de Klaverbank zijn gedumpt ‘vormen geen gevaar voor vissers’, aldus de rechtbank in Amsterdam. Ook toekomstige dumpacties zijn niet verboden.

Greenpeace handelde niet onrechtmatig door in mei tien zwerfkeien te laten afzinken op de Klaverbank in de Noordzee. Dat heeft de voorzieningenrechter maandag bepaald nadat VisNed, een bond van 500 vissers, een kort geding had aangespannen. Greenpeace wilde met de zwerfkei-actie onder de aandacht van de regering brengen dat De Klaverbank nog steeds niet voor vissers is afgesloten, terwijl die plannen al sinds 2008 bestaan. Om die reden werd ook staatssecretaris Dijksma op 55.000 kiezelstenen getrakteerd.

VisNed had voor de rechtbank aangevoerd dat het laten zinken van de keien levensgevaarlijk is omdat de visnetten erin vast kunnen komen te zitten waardoor schepen kunnen kapseizen. Ook zouden schepen tegen de keien kunnen aanvaren, met alle gevolgen van dien. De voorzieningenrechter oordeelde dat deze gevaren onvoldoende zijn gebleken. Bovendien heeft Greenpeace de locatie van de keien, een klein gebied van 40 bij 40 meter, direct na dumping bekend gemaakt zodat de vissers daar rekening mee kunnen houden.

Verder is de Klaverbank een gebied waar van nature grind en grote keien voorkomen, dus de vissers dienen sowieso bedacht te zijn op keien in de netten. De keien liggen bovendien op grote diepte zodat aanvaringen zijn uitgesloten. Directeur Pim Visser van VisNed noemt de uitspraak in een reactie teleurstellend, ‘maar we leven in een rechtsstaat, dus we hebben die te accepteren.’ VisNed beraadt zich nog op een eventuele op te starten bodemprocedure.

Greenpeace dumpte in 2008 al twee tot drie ton wegende betonblokken in de Noordzee ten westen van het Duitse eiland Sylt in de Duitse bocht. In 2009 was het de beurt aan het Attegat, de zeestraat tussen Denemarken en Zweden, en in 2011 de Klaverbank bij het eiland Sylt. Ook die laatste actie werd door de Raad van State legitiem geacht. ‘Hopelijk begrijpt nu iedereen waar het ons écht om gaat: de falende bescherming van onze Noordzee’, aldus Pavel Klinckhamers van Greenpeace.

De Klaverbank is een uniek natuurgebied in de Nederlandse Noordzee waarvoor al jaren ambitieloze beschermingsplannen op de plank liggen te verstoffen. De zwerfkei-actie was voor Greenpeace dan ook een wake-up call richting overheid. Plus een daad van natuurherstel op kleine schaal: de stenen werden geplaatst in een gebied waar ze al millennia voorkomen, maar door schadelijke bodemvisserij deels zijn verdwenen. Omdat er op en rond stenen veel dieren, planten en andere organismen kunnen leven, helpen ze de natuur te herstellen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties