07
De Nederlandse vestiging van Wilmar in Rotterdam.

Palmoliegigant Wilmar maakt zich schuldig aan landroof in Nigeria waar het bedrijf waardevolle bosgebieden heeft vernietigd. Rabobank is een voorname financier van het bedrijf.

Het Singaporese bedrijf Wilmar, grootste palmoliehandelaar ter wereld, maakt zich niet alleen schuldig aan landroof in Nigeria, ook landbouwgronden en voor de lokale bevolking belangrijke waterbronnen zijn niet langer bruikbaar. Dit meldt Friends of the Earth vandaag in een rapport. Wilmar heeft nagelaten om vooraf toestemming van de lokale gemeenschappen te verkrijgen volgens het principe dat zowel in Wilmar’s beleid als in de ronde tafel voor duurzame palmolie (RSPO) een vereiste is.

Wel heeft Wilmar eerder beloften gedaan aan de Nigeriaanse overheid over de ontwikkeling van infrastructuur en werkgelegenheid, maar is deze beloften nooit nagekomen. Er is ook een concessie aangekocht die zich uitstrekt tot in Cross River National Park en andere oerwoudreservaten, met als gevolg dat er sprake is van ontbossing binnen deze reservaten en bedreiging van inheemse diersoorten zoals gorilla’s. Tevens heeft Wilmar onvoldoende en vaak pas achteraf sociale en milieueffectrapportages gemaakt.

Wilmar International, dat verantwoordelijk is voor ruwweg 45 procent van de mondiaal verhandelde palmolie, heeft sinds 2013 officieel beleid dat het ontbossing moet zien te voorkomen, maar naar nu blijkt wordt dit beleid in de praktijk niet toegepast. Rabobank is een van de belangrijkste financiers van Wilmar International dat volgens de opstellers van het rapport 144 miljoen euro aan leningen bij de bank heeft uitstaan.

Milieudefensie roept Rabobank op om palmolie als risicovolle sector te beschouwen en de banden met Wilmar te verbreken als zij niet per direct de landroof en ontbossing stopt en de getroffen mensen in Nigeria financieel compenseert. Rabobank werd door Milieudefensie in 2007 al eerder aangesproken op financiële steun aan Wilmar dat zich destijds schuldig maakte aan landroof in Indonesië. Uit recent onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer bleek ook dat Rabobank nog steeds geen beleid heeft gepubliceerd ter voorkoming van landroof.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties