08

De weduwe van Georges Wolinksi, een van de cartoonisten die omkwamen bij de aanslag op Charlie Hebdo, wil dat de rechter het politieoptreden tijdens de aanslag in Parijs nader onderzoekt.

Volgens Maryse Wolinski heeft de politie niet adequaat gereageerd op de aanslag en wil ze de waarheid weten omtrent de dood van haar man, zo vertelde ze tegen het Franse radiostation RTL. Zo vraagt de weduwe zich af waarom er slechts drie politiemannen op de fiets naar de plek van de aanslag zijn gegaan terwijl meerdere mensen telefonisch hadden gemeld dat er zwaar bewapende mannen in het redactiebureau van Charlie Hebdo aanwezig waren.

Wolinski is een juridische procedure gestart om zelf toegang te krijgen tot het politierapport. Ze wil dat een rechter een onderzoek gelast naar het optreden van de politie. Ook wil zij de omstandigheden rond de aanval begrijpen en inzicht krijgen in de genomen veiligheidsmaatregelen ter plekke. ‘Was er sprake van tekortkomingen? Ja natuurlijk, want waarom arriveerden die agenten op de fiets en niet in een auto? Waarom kwam de GIGN (speciale politie-eenheid) niet opdagen?’, vraagt Wolinski zich af.

Ze zal samen met haar advocaat het politierapport, dat naar verluidt binnen een aantal dagen beschikbaar zal worden gesteld, bestuderen en aan de hand daarvan besluiten hoe de verdere juridische procedure eruit zal komen te zien. De Franse minister-president Manuel Valls laat in een reactie weten dat hij begrip heeft voor het feit dat de nabestaanden van de slachtoffers met vragen zitten en dat het ‘hun recht is om de waarheid te kennen.’

Bij de aanslag op Charlie Hebdo op 7 januari 2015 vielen twee met kalasjnikovs bewapende en gemaskerde moslimextremisten de burelen binnen en doodden daarbij tien personen: acht journalisten, een bezoeker en een aanwezige politieagent die reeds aanwezig was ter bescherming van de langdurig bedreigde hoofdredacteur Stéphane Charbonnier. Na de beschieting vluchtten de daders naar buiten en schoten twee gealarmeerde agenten dood die op de fiets kwamen ‘aangesneld’. De daders werden later op de dag bij een gijzeling in een drukkerij door de politie doodgeschoten.

Eerder dit jaar publiceerde het Nederlandse onderzoeksbureau Jansen & Janssen een lijst met open vragen over de aanslag. Zo wil ook J&J weten waarom het zo lang duurde alvorens de eerste agenten op de telefonische melding afkwamen. En ‘was er wel een draaiboek voor dit soort aanslagen? Er moet een draaiboek zijn geweest voor Charlie Hebdo vanwege eerdere aanslagen/bedreigingen. Heeft men zich gehouden aan dat draaiboek?’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties