09De komende vijf jaar is commerciële opsporing en winning van schaliegas niet toegestaan in Nederland terwijl lopende vergunningen voor proefboringen niet worden verlengd, zo meldt het kabinet vandaag.

Het vijfjarig durende moratorium op winning van schaliegas heeft enkel betrekking op de commerciële bedrijfssector. Eind dit jaar neemt het kabinet een besluit of schaliegaswinning door de overheid zelf een optie blijft. Eventuele niet-commerciële onderzoeksboringen naar schaliegas sluit minister Kamp dan ook niet uit. In de Mijnbouwwet is vastgelegd dat delfstoffen in de bodem dieper dan 100 meter eigendom zijn van de overheid.

In december vorig jaar had het kabinet al besloten dat er gedurende deze kabinetsperiode tot 2017 geen gas uit gesteente zal worden gewonnen. De winning is omstreden omdat er 12door gebruik van chemicaliën die in de bodem wordt gespoten schade aan het milieu kan ontstaan. Omdat er nog geen proefboringen plaatsvonden, is volgens Kamp nog niet duidelijk of de hoeveelheid schaliegas wel rendabel genoeg is om te winnen.

Onlangs stemde 73 procent van de gemeenten tijdens het jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten tegen schaliegaswinning. De maatschappelijk weerstand tegen de winning van schaliegas is groot en breed. Tegenstanders bestaan uit een meerderheid van burgers, gemeenten, provincies, natuur- en milieuorganisaties, drinkwaterbedrijven, bierbrouwers, bottelaars, hoogleraren en een meerderheid in de Tweede Kamer.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8 jaren geleden

Daarom heeft Shell reeds in 2013 een verdrag getekend met Oekraïne om schaliegas te winnen in het Donetsk bekken in Oekraïne (daar waar die boze separatisten wonen). In grote lijnen is dit een van de redenen van de oorlog in Oost-Oekraïne.

In artikel 37.2 van deze overeenkomst staat dat de lokale bewoners in de Donetsk en Kharkiv regio als er schaliegas gewonnen kan worden, hun land en onroerend goed gedwongen moeten verkopen tegen een prijs die Shell biedt.

Bij de ondertekening van deze overeenkomst was Mark Rutte ook aanwezig en glunderen dat hij deed!

Erik Toonen