14

Sinds donderdag zijn in China meer dan vijftig advocaten en politiek activisten als vermist opgegeven. Amnesty International slaat alarm en vermoedt dat de meesten zijn opgepakt op last van de autoriteiten.

Amnesty meldt dat de Chinese autoriteiten ‘jacht’ maken op activisten en advocaten die zich bezighouden met mensenrechten. In korte tijd zijn meer dan vijftig advocaten en activisten door de autoriteiten opgepakt, ondervraagd of vastgezet, onder meer in Peking, Guangzhou en Shanghai. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn de prominente advocaten Li Heping en Sui Muqing samen met zeker twintig andere juristen aangehouden.

Het is volgens Amnesty door de hoeveelheid nieuwe meldingen van vermissingen steeds lastiger te achterhalen of mensen zijn opgepakt voor ondervraging of vastgezet. Het is ook mogelijk dat advocaten en activisten juist zijn ondergedoken voor de politie. ‘Een dergelijke ongekende landelijke operatie kan alleen het werk zijn van de overheid’, aldus William Nee, onderzoeker voor Amnesty in China. ‘Het is een aanfluiting voor president Xi Jinping die de democratie juist zegt te willen bevorderen.’

Amnesty sloeg donderdag alarm na de verdwijning van mensenrechtenadvocaat Wang Yu woonachtig in Beijing. Even daarvoor had ze een in een sms-bericht medegedeeld dat haar internetverbinding was verbroken waarna de stroom werd afgesloten. In een aansluitend sms’je meldde ze dat onbekenden haar woning probeerden in te breken. Vrijdagavond doorzocht de politie de woning van advocaat Sui Muqing in de provincie Guangdong in het zuiden van China. Hij werd volgens zijn vrouw aangehouden op verdenking van ‘het maken van ruzie en provocatie’, maar bewijs daarvoor ontbrak.

Een andere advocaat in Beijing, Zhang Kai, verzond zaterdagochtend vroeg een sms-bericht met de mededeling dat ‘de politie is gearriveerd’ waarna er niets meer van de man is vernomen. Amnesty International roept de autoriteiten op om de verblijfplaats en wettelijke status van alle gevangenen bekend te maken en te garanderen dat familieleden en advocaten onbeperkt toegang zullen krijgen tot hen. Tevens dient de overheid ervoor te zorgen dat de gedetineerden geen risico lopen te worden gefolterd en mishandeld.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wobbe
9 jaren geleden

In hun berichtgeving en commentaren beschuldigen de Chinese staatsmedia de gevangengenomen advocaten ervan een ’criminele vereniging’ te vormen.
Naar zij beweren hadden de advocaten de bedoeling ’onrust te zaaien’ en het ’gerechtelijke proces ernstig te verstoren’, ja zelfs ’protesten uit te lokken’.