20

Ze duiken steeds vaker op onder de motorkap van vehikels om de bekabeling door te knagen. Autobezitters in Zuid-Limburg, Gelderland en Groningen spreken van een steenmartersplaag.

Momenteel slaat de eco-steenmarter veelvuldig toe in het Groningse dorp Hoogkerk. Een garagehouder heeft in iets meer dan een week tijd al zeven auto’s binnengekregen met doorgeknaagde kabels, hij kan de hoeveelheid werk haast niet meer aan. De monteur heeft inmiddels een remedie bedacht tegen de sabotage-acties. Hij bouwt een kastje in de motorruimte dat ultrasone geluiden uitzendt waardoor de steenmarter niet meer in de buurt durft te komen.

Meint Huisman uit Hoogkerk is een van de gedupeerden. ‘De monteur heeft geconstateerd dat ik nog maar een paar kilometer te rijden had, anders was de motor volledig stuk gegaan.’ Huisman maakt zich zorgen: ‘Ik keek vroeger nooit onder de motorkap, nu kijk ik regelmatig voordat ik ga rijden of de kabels niet beschadigd zijn.’ Hoewel de steenmarter een beschermde diersoort is, dreigt Huisman met geweld. ‘Als ik een marter tegenkom, krijgt ie een schop!’

‘Een plaag’, zegt Tineke Cornello uit de Wobbe Hendrik Alkemastraat in Hoogkerk. Het was bij een controlebeurt van hun Hyundai dat haar man ontdekte dat de koelvloeistofslang vol afdrukken van knaagtandjes zat. Overduidelijk het werk van een steenmarter die met name dol is op het saboteren van terreinwagens. ‘We hebben de auto altijd in de garage staan, maar vorige week met het warme weer stond hij op de oprit. Toen sloeg de steenmarter toe, dat vuile kreng.’

Bij het Wijkplatform Oud-Geleen in Limburg geloven ze niet dat saboterende steenmarters gedreven worden door milieumotieven. ‘Ze vinden het gewoon leuk om in de avond en ‘s nachts via de onderkant van de wagen onder de warme motorkap te kruipen. Uit speelsheid krabben ze aan de isolatie en knabbelen aan de bekabeling.’ Ook het Wijkplatform adviseert als remedie een apparaatje met hoge geluidstoon aan te brengen. ‘Lapmiddelen als wc-blokjes, mottenballen of zelfs menselijke urine onder de motorkap helpen echt niet.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ron
8 jaren geleden

Lief diertje zo te zien op de foto, maar het heeft ook wel een beetje zo’n Jeroen-Dijsselbloem-blik in de oogjes…

Hennie
8 jaren geleden
Antwoord aan  ron

Ja lief, maar zeer saboterend 🙂

Herman v Lies
8 jaren geleden

Deze dieren komen alleen onder de motorkap van bepaalde merken. Franse en een aantal Japanners. Deze automerken gebruiken een bepaalde rubbersoort waar een visgeur vanaf komt, deze geur trekt ze aan. Ik heb een tijd geleden een paar van deze dieren doodgeschoten en opgehangen onder de carport. Dat scheelt enorm ze zijn nu in geen velden of wegen meer te bekennen.