29

Carrier Records werd in 2009 opgezet met als doel geïmproviseerde en experimentele muziek uit New York uit te brengen. De samenwerking tussen Chris Pitsiokos op altsaxofoon en Philip White met elektronica past uitstekend binnen de filosofie van dit alternatieve muzieklabel. Het duo is in de zomer van 2013 samen gaan werken en de daarop volgende winter de studio ingedoken. Beide muzikanten ontdekten dat zij een passie hebben voor krachtige sonische statements. Hun roots liggen in de jazz, noise en hedendaagse klassieke muziek.

Pitsiokos speelt saxofoon, is componist en speelt geïmproviseerde muziek. Daarnaast heeft hij zijn eigen label, is curator van de galerie Gadfly Series en heeft een eigen radioprogramma. Philip White is componist, speelt eveneens geïmproviseerde muziek en doet performances. Hij maakt zijn eigen elektronische instrumenten en heeft met tal van muzikanten samengewerkt. Daarnaast heeft hij muziek opgenomen voor onder andere Jim Jarmusch, Jozef van Wissum, John Butcher en veel meer muzikanten.

De cd Paroxysm is onderverdeeld in zes delen. Elektronische geluiden en de tonen van de altsaxofoon komen op in sneltreinvaart om met dezelfde snelheid weer te verdwijnen. De muziek van Pitsiokos & White is snel, krachtig en intens. Op sommige momenten is er sprake van wat rust en ontspanning, waarbij white noise geluid de relaxte sfeer creëert. Edoch… dit is van korte duur en het duo bliept en bloopt in hoog tempo voort.

De combinatie van de tonen van de saxofoon en zelfgemaakte elektronische geluiden is subliem, de explosieve chaotische muziek avontuurlijk. Beide muzikanten zoeken en vinden een boeiende symbiose tussen twee verschillende muzikale werelden en creëren een nieuwe mix tussen elektronica en analoge geluiden. Aanrader voor liefhebbers van free-jazz.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties