30

In navolging van Paus Franciscus buigt nu ook de islamitische wereld zich over klimaatverandering. Vooraanstaande islamieten roepen de mensheid op om hun verantwoordelijkheid te nemen en het leven op aarde niet langer in gevaar te brengen.

In een conceptverklaring stellen islamitische geleerden uit onder meer Saoedi-Arabië, Indonesië en Turkije dat de rijke en machtige landen in de wereld uit egoïsme de implementatie van een omvangrijk klimaatakkoord hebben tegengehouden. Maar ook olieproducerende landen zoals Saoedi-Arabië, het thuisland van Mekka, worden niet gespaard. Olielanden moeten ‘hun bezorgdheden verschuiven van winst naar het milieu en de armen in de wereld.’

De islamieten pleiten voor een nieuw economisch groeimodel dat rekening houdt met de eindige grondstoffen in de wereld. De definitieve oproep moet officieel gepubliceerd worden tijdens een islamitisch congres in de Turkse hoofdstad Istanboel half augustus. Het religieuze eco-werkdocument is mede tot stand door de inbreng van het Islamic Foundation for Ecology and Environmental Sciences (IFEES), een Britse milieuorganisatie van moslims.

Het betoog doet sterk denken aan de encycliek Laudato si die de Paus enkele weken geleden uitvaardigde. De aarde, stelt Franciscus, ‘protesteert tegen het kwaad dat we haar aandoen, omwille van het onverantwoordelijk gebruik van de rijkdommen die God haar gegeven heeft. […] Het geweld dat bestaat in het menselijke hart, gewond door zonde, is ook manifest in de symptomen van de ziekte die we zien in de aarde, het water, de lucht en de levende wezens.’

Fazlun Khalid, directeur van IFEES, prees de katholieke encycliek onlangs in een opiniestuk. ‘Het vestigt terecht onze aandacht op de verbinding tussen een aangetaste planeet en haar effect op de armen, met het besef dat de klimaatverandering grotendeels veroorzaakt wordt door de rijke overconsumerende landen. Er zijn hier raakvlakken tussen de visie van de Paus en de aanpak van de Koran. We hebben veel te winnen door samen te werken.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tom
8 jaren geleden

En met zorgen om het klimaat heeft dit van de mohammedaanse zijde niets te maken. Wel met het verwerven van invloed, en het verder gebruiken van de islam als de sloopkogel die het is. Geen islamitisch land dat zich druk maakt om het klimaat, terwijl er collectief wel sprake is van een hoge loodconcentratie in de grond.

knarfist
8 jaren geleden

Dat is rasiesme !
En daarmee gezond verstand.
De maan zie je enkel in het duister…