31

Actievoerders die zich verzetten tegen het gevangen houden en uitzetten van mensen zonder verblijfsvergunning, hebben zaterdagnacht gaten geknipt in het hekwerk rondom detentiecentrum Zeist.

De vernielingen zijn het werk van de actiegroep ‘Smits van Burgers’ die van mening is dat ‘vluchtelingen, en zeker kinderen, niet opgesloten behoren te worden’. Door gaten te knippen in het hekwerk rondom ‘deportatiecentrum Kamp Zeist’ maken ze naar eigen zeggen ‘de weg vrij voor het slopen van de metershoge muur rondom de vluchtelingengevangenis’, melden ze in een achtergelaten bericht op de website Indymedia.

De actie werd mede ingegeven door het feit dat Justitie van plan is het huidige hekwerk rondom de vreemdelingengevangenis in Soesterberg (hekwerk + prikkeldraad en aan de binnenzijde op het terrein drie op elkaar gestapelde rollen scheermesjes-draad) op termijn te vervangen door penitentiair hekwerk met schrikdraad en bewegingssensoren. ‘De vluchtelingen zullen daardoor nog meer worden afgesloten van de buitenwereld’, stelt de actiegroep vast.

De activisten verzetten zich ‘tegen het verder criminaliseren en deporteren van vluchtelingen.’ Ze achten de Nederlandse overheid, in samenwerking met uitvoerende bedrijven, verantwoordelijk ‘voor het opsluiten van kinderen, het deporteren van vluchtelingen naar gevaarlijke gebieden en het sluiten van de grenzen waardoor bootvluchtelingen verdrinken.’ Oorlog, armoede, onderdrukking en honger worden volgens de activisten niet veroorzaakt door vluchtelingen, ‘zij zijn juist op zoek naar veiligheid, eten en vrijheid.’

Komende maandag worden zeven personen voorgeleid bij de politierechter in Utrecht omdat ze ervan worden verdacht op 16 april jl. het hekwerk van het Vreemdelingenbewaring Zeist over een lengte van 70 meter te hebben stuk geknipt. Ze werden op heterdaad betrapt door de politie, die in de struiken op de loer lag. De geheime actie bleek te zijn uitgelekt, zo bleek naderhand uit een proces-verbaal: ‘[…] een bepaalde groepering wil vannacht bij Kamp Zeist het hek gaan forceren.’

In Kamp Zeist worden mensen die het land dienen te verlaten vastgezet. Het doel is de ongewensten tijdelijk beschikbaar te houden voor vertrek. Het gaat om uitzetbare en (nog) niet-uitzetbare ongewensten. In het detentiecentrum werden aanvankelijk enkel mannen opgesloten, maar sinds 1 oktober 2014 werd daar de Gesloten Gezinsvoorziening (GGV) voor gezinnen met minderjarige kinderen en amv’s aan toegevoegd. Tegen Kamp Zeist worden diverse campagnes gevoerd, onder meer door de actiegroep AAGU.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
8 jaren geleden

Die actievoerders zijn ook niet al te snugger zetten ze “vluchtelingen” op het spandoek terwijl deze mensen geen vluchtelingen zijn.
Het merendeel van de mensen die wel voor hun leven moeten vluchten hebben het geld en de middelen niet om de halve wereld over te reizen om in juist die landen terecht te komen waar de sociale voorzieningen het beste zijn.

[…] ook het artikel ‘Gaten in hekwerk ‘Kamp Zeist’ geknipt‘ bij Ravage […]