34

Een burgerbeweging aangestuurd door jongeren komt wekelijks in Honduras massaal de straat op voor protest. Een enorm corruptieschandaal in de gezondheidszorg deed de vlam in de pan slaan.

Sinds eind mei nemen elke vrijdagavond duizenden Hondurezen deel aan fakkeloptochten door de straten van de hoofdstad Tegucigalpa en vijftig andere steden, meldt persbureau IPS. De betogers eisen de oprichting van een internationale commissie die een einde moet maken aan de corruptie in het Centraal-Amerikaanse land. Dit naar het voorbeeld van Guatemala waar in 2007 een gelijkaardige commissie van start ging.

De burgerbeweging, die zich de Verontwaardigde Oppositie noemt, wordt aangevoerd door jonge indignados (verontwaardigden, vergelijkbaar met occupy) en brengt mensen van alle leeftijden samen, vooral uit de middenklasse. Directe aanleiding van het protest is de geconstateerde fraude van 200 tot 300 miljoen euro gepleegd oor het Hondurese Instituut voor Sociale Zekerheid (IHHS). Er zou zijn betaald voor verouderde medicijnen, apparaten werden voor te hoge prijzen aangekocht en er werd geld gestoken in de presidentscampagne van de rechtse Nationale Partij (PN) die sinds 2010 aan de macht is.

De Hondurezen zijn vooral boos omdat het hier over geld gaat dat bestemd is voor de gezondheidszorg, terwijl de openbare ziekenhuizen met een tekort aan medicijnen kampen. ‘We hebben allemaal vrienden van wie familieleden gestorven zijn omdat er een tekort aan medicijnen is. Dat verenigt ons’, zegt de 27-jarige Gabriela Blen, oprichter van de Verontwaardigde Oppositie. ‘Via sociale media vertelden we elkaar dat we hier niet onverschillig onder konden blijven. Zo ontstond het idee om fakkeltochten te organiseren.’

In het begin was hun aanhang beperkt. ‘We betoogden met nauwelijks vijftig tot honderd mensen voor het gebouw van de Sociale Zekerheid. ‘Zie ze daar lopen, die gekke jongeren’, zeiden ze dan. Maar nu, als bij wonder, is alles veranderd. Elke vrijdag zijn we met duizenden. We manifesteren vreedzaam met fakkels en eisen gerechtigheid, dat er een einde komt aan de straffeloosheid.’ Aanvankelijk negeerden de media het protest maar daar is inmiddels verandering in gekomen, al doen ze hun best het verzet te marginaliseren en in diskrediet te brengen.

Het was uitgerekend president Juan Orlando Hernández, vorig jaar aan zijn ambtstermijn begonnen, die aanvankelijk opdracht gaf tot het onderzoek naar de fraude. Hij had vooraf waarschijnlijk niet verwacht dat het gefraudeerde geld dat in de verkiezingscampagne van zijn partij werd gestoken de druppel was die de emmer deed overlopen. Er is sprake van tien cheques à 135.000 euro die besteed zijn aan de PN-campagne, maar experts zeggen dat dit bedrag verder kan oplopen naarmate het onderzoek vordert. Hernández, die zelf elke betrokkenheid bij het corruptieschandaal ontkent, verzekert dat de PN het bedrag zal terugstorten.

Een tiental mensen wordt momenteel verdacht van de fraude, onder wie voormalige ministers van Volksgezondheid, een voormalig IHSS-bestuurder en een invloedrijk zakenman. Maar de lijst zal nog langer worden en naar alle verwachting vallen ook machtige figuren van de regerende partij op termijn onder verdenking. Honduras telt 8 miljoen inwoners waarvan 60 procent van de gezinnen in armoede leeft en 40 procent in extreme armoede. Volgens Transparency International is Honduras een van de meest corrupte landen van Latijns-Amerika, samen met Venezuela, Paraguay en Nicaragua.

President Hernández heeft recent om bemiddeling van de Verenigde Naties (VN) en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) gevraagd voor een oplossing van het conflict. De VN stuurde reeds een verkennende missie op pad waarvan over enkele weken een rapport wordt verwacht. Ook de OAS gaat in op de vraag. De regering stelde ondertussen een strijdplan voor tegen straffeloosheid en corruptie, maar daarin is geen plaats gereserveerd voor een internationale commissie. De indignados wezen het voorstel om die reden af. Ze willen pas praten met de regering als er een internationale commissie intervenieert.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties