35

Er zitten nog zeker veertien advocaten en medewerkers vast in Peking na een massale arrestatiegolf. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vreest dat ze worden gemarteld. Zes anderen worden vermist.

Sinds 10 juli heeft de Chinese overheid verspreid over het land 233 advocaten en medewerkers aangehouden die allen zijn verbonden aan het advocatenbureau Fengrui Law Firm uit Peking. Dat bureau is gespecialiseerd in mensenrechten en neemt vaak de verdediging van activisten op zich. Bij dat bureau was tevens de activist Wu Gan werkzaam die eerder dit jaar werd gearresteerd.

Het overgrote deel van hen is inmiddels weer vrijgelaten, maar veertien blijven in detentie terwijl het lot van zes anderen onduidelijk is. Het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid wil niet reageren op vragen over deze vermiste personen. Slechts één van de veertien gevangenen kreeg toegang tot een advocaat. Kort na de arrestatiegolf publiceerden staatsmedia aantijgingen tegen de verdachten en zelfs enkele schuldbekentenissen.

Justitie in China verdenkt de advocaten die vastzitten van het verstoren van de rechtsgang. Ze zouden protesten hebben georganiseerd om zo de uitslag van rechtszaken te beïnvloeden. HRW zegt dat de veertien gevangenen en zes vermisten een groot risico lopen om slecht behandeld en zelfs gemarteld te worden. ‘Dat Peking zelfs elementaire bescherming weigert te garanderen voor deze personen toont aan dat de regering de rechtsstaat buitengewoon minacht’, aldus HRW.

Ook kunstenaar Ai Weiwei is een cliënt van Fengrui Law Firm. In april 2011 werd hij gearresteerd nadat hij een oproep had gedaan aan de Chinese bevolking om net als de Arabische wereld in opstand te komen tegen het gezag. Nadat hij drie maanden had vastgezeten, werd hij onder huisarrest geplaatst. Weiwei mocht vier jaar lang China niet verlaten en werd zijn paspoort ingenomen. Vanochtend werd de 58-jarige Weiwei gebeld met de mededeling dat hij zijn paspoort weer mocht komen ophalen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties