37

Op de Faröer-eilanden zijn donderdag 250 grienden afgeslacht tijdens de traditionele grindadráp. De politie hield vijf milieuactivisten aan die de drijfjacht probeerden te verstoren.

Bij een grindadráp, een traditionele jacht op de Faröer-eilanden, drijven mannen in bootjes een groep grienden naar een baai. De griend is een soort walvis uit de familie der dolfijnachtigen. Zodra de grienden in ondiep water komen, worden ze door mensen vanaf de kust gedood door middel van het doorsnijden van de nek. De grienden worden na de slachting verzameld op de kade. De lokale politiechef beslist hoe de grienden verdeeld worden onder de bevolking.

Milieuorganisatie Sea Shepherd voert campagne tegen deze vorm van jacht op de eilandengroep, gelegen in de noordelijke Atlantische Oceaan tussen Noorwegen, IJsland en Schotland in. Actievoerders probeerden donderdag op het strand van Bøur te verhinderen dat mensen de aangespoelde dieren konden doden, maar werden zelf door de lokale bevolking bij de kladden gegrepen en overgeleverd aan de politie. Er zouden 111 grienden om het lezen zijn gebracht, meldt Sea Shepherd.

Dezelfde dag vond een tweede grindadráp plaats op de eilanden. Ongeveer 150 grienden werden ‘s avonds het strand bij Tórshavn opgedreven en uiteindelijk afgeslacht. Ook hierbij werd een actievoerder van Sea Shepherd aangehouden. De arrestanten zijn vandaag weer vrijgelaten. Wat hen ten laste wordt gelegd, is nog onbekend. Eerder deze week werden al twee bemanningsleden van het Sea Shepherd actieschip Sam Simon gearresteerd door de Faeröese politie omdat ze zich binnen ‘grindadráp gebied’ bevonden.

Wyanda Lublink, kapitein van het actieschip Brigitte Bardot, meldt dat twee Deense marineschepen in de regio aanwezig waren tijdens de slachting om de grindadráp te beveiligen. ‘Denemarken is net als andere landen binnen de Europese Unie tegen de walvisvaart. Het is dan ook ongelooflijk dat de Deense marine meedoet aan de slachtingen van de grienden op de eilanden’, aldus Lublink.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelius
8 jaren geleden

Sommige mensen zijn nog zo primitief, dat het meer beesten dan mensen lijken. En dat onder aanvoering van de lokale “politiechef”. Dit soort beestachtige pardon menselijke – beesten zouden zoiets nooit in hun hoofd halen – tradities moeten in internationaal verband met kracht veroordeeld en bestreden worden.
Met het accent op gedrag dat menselijk onwaardig is.

Stephan
6 jaren geleden
Antwoord aan  Cornelius

Wees eens niet zo hypocriet… Onze landen vissen buiten quota, en vissen met schepen in dergelijke massa dat sommige soorten bedreigt worden, we hebben het dan over echte industrie vissers tankers. Dit gebeurd door ons, niet door die landen waar ze jaarlijks op hun eten jagen. Die dieren worden niet met uitsterven bedreigt, als we kijken naar onze manier van omgaan met de natuur, zou ik niet al te veel van de toren blazen.

Mathieu
8 jaren geleden

Dit soort landen boycot ik direct. Hier zul je mij ook nooit in dit soort landen zien waar griezels wonen welke het complete dierenvolk willen uitroeien. Daarom moeten er wel oorlogen komen in de wereld omdat er teveel mensen zijn. Meer mensen als dieren. Dus ook onder de mensen moet het dunner worden! Dit zal de oorlogen voor zorgen. Als een cyclus, een revolutie, want mensen leren niet van hun fouten. Wat de 1 heeft afgeleerd begint de ander weer mee. De mens is niet het juiste wezen dat op aarde is gekomen inlcusief mezelf. Hoe meer ik mensen zo bezig zie de wereld en de dieren kapot te maken hoe meer ik ook mijzelf als mens haat. Ik was liever een dier geweest of helemaal niet op deze verschrikkelijke planeet!