39

De meeste kaas die in de supermarkt wordt aangeboden is gemaakt van melk onder meer afkomstig van koeien die permanent op stal staan. Vanwege dieronvriendelijkheid adviseert Wakker Dier biologische kaas.

In toenemende mate gaan boeren ertoe over hun melk producerende veestapel binnen de stal te houden. Momenteel graast 30 procent van de melkkoeien, ruim 400.000, nooit meer in de wei terwijl de vooruitzichten aantonen dat dit aantal snel en fors toeneemt. Bij dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier vinden ze dat een verontrustende tendens. Zo hebben koeien die permanent op stal staan veel vaker last van ontstekingen aan de poten en de uiers.

Met de slogan ‘Pas op kaas met stalmelk’ is Wakker Dier een campagne gestart om de consument te adviseren niet langer kaas aan te schaffen dat geproduceerd is van een mix van weide- en stalmelk. In het kort komt het erop neer dat je dan vrijwel alle kaasmerken in de schappen kunt laten liggen, met uitzondering van de A-merken Beemster en Milner en huismerk Klaverland die uitsluitend weidemelk bevatten, kenbaar gemaakt met een logo op de verpakking. En biologische kaas natuurlijk.

De dierenwelzijnsorganisatie, die naam heeft gemaakt met zijn campagnes tegen de plofkip en kiloknallers, hoopt kaasproducenten er zo toe aan te zetten uitsluitend gebruik te zullen gaan maken van weidemelk, afkomstig van koeien die minimaal 120 dagen per jaar zes uur per dag in de wei hebben gelopen. Het irriteert de dierenvrienden in het bijzonder dat A-merken als Uniekaas, Leerdammer en Old Amsterdam stalmelk gebruiken, terwijl ook vrijwel alle supermarkten dit doen met hun wat goedkopere huismerken.

Volgens een woordvoerster van Westland Kaas Groep, moederbedrijf van Maaslander en Old Amsterdam, misleidt Wakker Dier de consument met de campagne. De kazen van het bedrijf bestaan volgens haar voor 80 tot 85 procent uit weidemelk. ‘Toegegeven, het is nog geen 100 procent, maar dat lukt waarschijnlijk geen enkele fabrikant’, aldus de zegsvrouw. ‘Westland conformeert zich aan het Convenant Weidegang dat als doel heeft zoveel als mogelijk weidegang te bieden en tenminste het huidige niveau van melkveebedrijven met weidegang te behouden.’

Een van de redenen voor het permanent ‘opstallen’ van koeien is de behoefte van boeren om de bedrijfsresultaten te kunnen controleren. In de stal is de in- en output eenvoudig te meten en daarom is er van het stalseizoen heel veel informatie beschikbaar, zoals de beschikbare ruimte per koe en de kwaliteit en hoeveelheid van het voer. Deze gegevens bieden de boer de kans zo economisch mogelijk te werken met de middelen die hij beschikbaar heeft. Ook de groei van het aantal megastallen is er debet aan.

Een aanzienlijk nadeel voor het op stal houden van koeien is de toename van ammoniakuitstoot. En koe die permanent in een box leeft, levert ongeveer 8 kilo meer ammoniak op dan een koe die in de zomer naar buiten mag. Dit omdat bij vermenging van mest in de stal chemische processen voor een hoge ammoniakuitstoot zorgen. Ook bij het uitrijden van de mest uit de stal komt opnieuw ammoniak vrij. Als de weidegang nog op hetzelfde niveau had gelegen als 15 tot 20 jaar geleden, zou de totale ammoniakuitstoot in Nederland 3,7 miljoen kilo lager uitgevallen zijn, berekende het CBS.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
T.Meedendorp
8 jaren geleden

Wat is er tegen een goed ingerichte airco stal, waar de koe zich lekker voelt en waar hij ook nog uitloop heeft
Vraagt men zich wel eens af of de koe het met kokend heet zomers weer zich wel lekker voelt in dat weiland?
Je stuur dan toch ook niet iemand in een zwart pak naar buiten?
Vraagt men zich wel eens af of die vliegen die buiten rondom die koeien zwermen wel prettig voor de koe zijn?
Vraagt men zich weleens af waarom de koeien met slecht regenachtig en koud weer op een kluitje bij elkaar met de koppen laag en de kont in de wind staan?
Is het niet handiger om het voer naar de koe te brengen en niet andersom, dat vinden de nestelende weidevolgels ook.
Boer ben ik niet, wel een realist en goed voor dieren zorgen is belangrijk, dat doen de boeren van tegenwoordig veel beter dan vroeger.
Toen stonden de koeien maandenlang stil, opgehokt op pakweg vijf m2.
Wakker dier moet niet doorslaan !

Guinevere
8 jaren geleden
Antwoord aan  T.Meedendorp

Ik denk, beste T. Meedendorp, dat het tijd wordt dat ze u gedurende uw verdere leven opsluiten in een ‘goed ingerichte airco stal waar de mens zich lekker voelt en waar hij ook nog uitloop heeft’. Dan piept u over een poosje wel anders.

T.Meedendorp
8 jaren geleden
Antwoord aan  Guinevere

Tja, of al niet mensen in flatgebouwen zitten met nagenoeg geen uitloop.
Als je de stalkoeien vergelijk met die mensen, dan komen die koeien er nog niet zo slecht af.
Mijn schapen, want die heb ik toevallig, duiken trouwens bij slecht of warm weer graag in hun aanpalende kooi, want die staat er!
Niets menselijk is ze kennelijk vreemd.
Vroeger plantten de boeren bosjes op het land, opdat de beesten daar enigszins beschutting konden vinden.
Doe dat dan en verheerlijk niet de dansende koeien die na maandenlange opsluiting op een beperkt aantal vierkante meters even de vrijheid proeven en vervolgens weer maandenlang alle ontberingen over zich heen moeten laten gaan.

Guinevere
8 jaren geleden
Antwoord aan  T.Meedendorp

Meneer of mevrouw Meedendorp, wilt u nu werkelijk beweren dat dieren die gedwongen 24 uur per dag op stal staan vergelijkbaar zijn met mensen die vrijwillig flatgebouwen bewonen…? Dat is toch bij de beesten af zeg!

van Ipenburg
8 jaren geleden

Wat een nutteloze en onbenullige actie!!!!

Denkt u wel eens aan de automobilist????

We rijden in de stad en moeten van u naar links en dan naar rechts kijken en horen dan pas waarom!!!!! DOM, Dom,Dom

En de door u gemelde kazen zijn heerlijk. En trouwens Beemster wordt ook in diverse gevallen gemaakt van stamelk t!!!!

Guinevere
8 jaren geleden
Antwoord aan  van Ipenburg

Ik zal, beste van Ipenburg, voortaan elke dag aan een automobilist denken zodra ik een broodje Beemsterkaas eet gemaakt van overheerlijke ‘stamelk t’ …

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  Guinevere

Kaas is moord! Molens vrij!

Flip
8 jaren geleden
Antwoord aan  Guinevere

Het is toch echt niet meer van deze tijd dat dieren bij weer en wind buiten moeten staan.

Anoniem
5 jaren geleden

Beemster, Friesland Campina en private label kaas zijn dier en milieu onvriendelijk verpakking en kaas bedrijven.

Enige die in de buurt komt is… Uniekaas maar die koopt kaas weer in bij Campina.

Voor de goede orde. Er is vrijwel geen biologische kaas te vinden omdat de koeien in de winter altijd in de stal verblijven.