43

Duitsers zijn niet verplicht zich onder eigen naam bij Facebook te registreren en de profielensite mag accounts met schuilnamen niet blokkeren, zo heeft een Duitse privacywaakhond bepaald.

In de gebruiksvoorwaarden van Facebook staat dat mensen zich onder hun eigen naam moeten registreren. Achterliggend doel van het internetbedrijf is om zodoende een profiel op te stellen van de gebruiker. Aan de hand van het registreren van jouw doen en laten op Facebook wordt een advertentieprofiel samengesteld. Bij twijfel over jouw opgegeven naam en contactgegevens kan Facebook een account schorsen en de gebruiker om legitimatie vragen.

Dat overkwam een gebruikster uit Hamburg die vervolgens naar de Toezichthouder voor Gegevensbescherming, Johannes Caspar, van de deelstaat stapte en in het gelijk werd gesteld. Caspar is van mening dat Facebook gebruikers met een pseudoniem moet toelaten, in elk geval in de deelstaat Hamburg maar mogelijk in heel Duitsland. De commerciële profielensite, waarvan volgens eigen zeggen wereldwijd 800 miljoen personen dagelijks gebruik maken, mag geen accounts met schuilnamen blokkeren noch kopieën opvragen van identiteitskaarten.

De vrouw die de klacht indiende wenst anoniem te blijven op Facebook omdat ze geen berichten wil ontvangen gerelateerd aan haar beroep. Volgens de Duitse Telemediawet moet het mogelijk zijn om met een schuilnaam gebruik te maken van internetdiensten. Maar Facebook blokkeerde haar account en verplichtte haar zich te legitimeren waarna de profielensite haar privégegevens eigenhandig vermeldde op haar pagina. Caspar heeft Facebook gevorderd dit ongedaan te maken. Het internetbedrijf kan zich tegen de uitspraak verweren bij de rechter.

Facebook Europa is in Ierland geregistreerd en valt volgens eigen zeggen dus onder Ierse regelgeving. Maar volgens de Hamburgse privacywaakhond klopt dat niet. ‘Iedereen die op ons veld staat moet ons spel spelen. Het veranderen van de gebruikersnaam is een overduidelijke schending van gebruikersrechten’, aldus toezichthouder Caspar. Of het vonnis ook buiten Duitsland van toepassing is, is nog onduidelijk. Facebook voerde de plicht om de echte naam te gebruiken vorig jaar in.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8 jaren geleden

FUCK FACEBOOK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Fuck

xSchmitterSx
6 jaren geleden

… ik (Vlaming) ben ook van Facebook gekickt door een klikspaan, omdat ik op Facebook als xSchmitterSx zat, ik gebruikte deze nickname op Facebook sedert het begin van Facebook. Iederéén die mij kent, kent mij als xSchmitterSx.

Ik heb die nickname al van eind jaren ’80 …

Die bij Facebook zijn toch slim genoeg … dat ze tijdens je aanmeld procedure je echte naam vragen ok, maar dan zouden ze je de keuze geven met je echte naam of nickname op je account verschijnen. Maar, wat ik ook opmerk bij Facebook (bij sociale media algemeen) dat ze geleidelijk aan censuur opdringen, en de freedom of speech ook willen bannen.

En de politiek is daar de grote schuldige in, zeker hier in België zijn het allemaal lamzakken … en zolang er geen waardig alternatief is voor Facebook, en te veel OK klikkers op Facebook zitten, zal er ook niets veranderen.