46

Het water in Rio de Janeiro, waar volgend jaar de Olympische Spelen plaatsvindt, bevat veel bacteriën en virussen. De watervervuiling levert gevaar op voor de gezondheid van de atleten en bezoekers.

Op verzoek van het persbureau Associated Press hebben wetenschappers diverse malen het water getest in de baai van Guanabara, het strand bij Copacabana en de lagune Rodrigo de Freitas in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Volgens de onderzoekers is geen enkele locatie op dit moment geschikt voor de Olympische Spelen die zomer 2015 plaats zal vinden. In 37 monsters werden sporen aangetroffen van het rotavirus, enterovirus en adenovirus.

In de baai van Guanabara worden de zeilwedstrijden gehouden terwijl op en in het meer Rodrigo de Freitas wordt geroeid en gezwommen. De testresultaten zijn volgens internationale experts alarmerend. Verschillende atleten die al in Rio hebben getraind, werden ziek, zoals David Hussl. ‘Ik kreeg koorts en had last van mijn maag’, verklaarde de Oostenrijkse zeiler. ‘Dan lig je één dag in bed en kan je twee à drie dagen niet zeilen.’

‘In wezen tref je in het water van Rio afvalwater aan’, zegt bioloog John Griffith, ‘afkomstig van toiletten, douches en gootstenen.’ Volgens waterrisico-expert Kristina Mena van de Universiteit van Texas is de kans op besmetting van de sporters 99 procent. Wel speelt mee hoe sterk het immuunsysteem van de persoon in kwestie is. De Brazilianen zelf hebben er minder last van omdat zij er een resistentie voor hebben ontwikkeld.

Ook de bezoekers van de Spelen lopen risico. Op veel stranden ligt zoveel vuilnis en karkassen van dieren dat niemand er mag zwemmen. Onlangs beloofde Carlos Arthur Nuzman, voorzitter van het Braziliaans Olympisch Comité, dat het water volgende zomer schoon zal zijn. Van de vier miljoen die de overheid tot nu toe geïnvesteerd heeft in het schoonmaken van het water, is overigens weinig terug te zien. IOC-voorzitter Thomas Bach verwacht dat de organisatoren van de Spelen een oplossing zullen vinden voor het probleem.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties