07

Op het gekraakte Kiekensterrein in Amsterdam Noord worden volgend jaar luxe koopwoningen gebouwd. Voor de huidige bewoners wordt een alternatieve locatie gezocht.

Terwijl de krakers van vrijplaats ADM in het Westelijk Havengebied juridisch in de clinch liggen met hun eigenaar, valt binnenkort het doek voor Villa Friekens in Amsterdam Noord. Hupsakee, weer een vrijplaats gelegen in de rafelrand van de stad minder, wat blijft er nog over? De circa dertig bewoners van het gekraakte kantoorpand en de tientallen mobiele woonobjecten op het voormalige Kiekensterrein aan de Kadoelenweg zullen eind dit jaar vertrokken zijn.

Begin dit jaar is Hurks vastgoedontwikkeling eigenaar geworden van het terrein. In samenwerking met Stadsdeel Noord, adviesbureau Arcadis en Houben & Van Mierlo Architecten is er een nieuwbouwproject ontwikkeld voor het gebied dat 1,7 hectare groot is. Er worden zo’n vijftig vrijstaande koopwoningen gebouwd in het hogere prijssegment. Kap- en sloopwerkzaamheden kunnen eind 2015 plaatsvinden waarna voorjaar 2016 de bouw van start gaat. Het concept stedenbouwkundig plan ligt momenteel ter inzage.

Vanaf 2001 zijn in opdracht van de vorige eigenaar, Imtech BV, verschillende plannen gemaakt voor de ontwikkeling van woningen op het terrein. In mei 2002 werd het terrein gekraakt en omgedoopt tot Villa Friekens. De vrijplaats groeide uit tot een geliefde culturele ontmoetingsplek voor alternatief vrijzinnig Amsterdam. In overleg tussen de bewoners, gemeente Amsterdam, Bureau Broedplaatsen, Urban Resort en Hurks wordt nog gezocht naar alternatieve locaties om de bewoners te huisvesten.

Drie jaar geleden werd Villa Friekens met ontruiming bedreigd waarbij het Openbaar Ministerie een dubieuze rol heeft gespeeld. Zonder dat er sprake was van een bouwplan had het OM de vrijplaats toegevoegd aan een lijstje met te ontruimen panden in de stad. Nadat de krakers een kort geding hadden aangespannen, kwam burgemeester Van der Laan persoonlijk poolshoogte nemen op het terrein. Uiteindelijk ging de gedwongen uitzetting niet door omdat de gemeente een beleid hanteert niet te ontruimen voor leegstand.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
8 jaren geleden

Leegstand of 50 woningen? ik zou het wel weten als kraker.
Met een beetje ouwehoeren zit je zo antikraak.