09

Vanwege de risicovolle olieboringen in de Noordpool roept Greenpeace de automobilist op vanaf 19 augustus veertig dagen lang het tankstation van Shell voorbij te rijden.

De milieuorganisatie voert al jaren campagne tegen Shell dat voornemens is naar olie te gaan boren in het Noordpoolgebied. Het oliebedrijf riskeert daarmee een milieuramp in het kwetsbare natuurgebied, aldus Greenpeace. Automobilisten worden dan ook opgeroepen van woensdag 19 augustus tot en met 27 september Shell te boycotten omdat de proefboringen vanwege de lokale weersomstandigheden enkel in die periode mogelijk zijn. Op een speciale website kunnen zij aangeven of ze deelnemen aan de boycot en voor hoe lang.

Uit protest tegen een eerdere poging van Shell om proefboringen uit te voeren in de Noordpool sloten milieuactivisten van Greenpeace september 2012 ruim 70 Shell-stations verspreid over het land. Daarvoor legden zijn de vulpistolen letterlijk aan de ketting. Om nieuwe soortgelijke acties te voorkomen stapte Shell naar de rechter die Greenpeace vrijsprak van vervolging, al was er wel sprake geweest van een strafbaar feit. Het gerechtshof bekrachtigde het vonnis.

Shell vermoedt dat de zeebodem bij Alaska voor miljarden aan olie herbergt. Als uit de proefboringen blijkt dat er voldoende olie aanwezig is, zal in 2025 de productie van start gaan. Het vorige boorseizoen in 2012 werd gekenmerkt door grote problemen, waaronder het losslaan en stranden van het boorplatform. Ook dit seizoen verloopt alles behalve vlekkeloos. In april werd een van de boorschepen van Shell aan de ketting gelegd omdat het niet voldeed aan de minimale eisen.

De Amerikaanse overheid schat de kans op een grote olieramp in het Noordpoolgebied op 75 procent. Experts geven aan dat er geen bewezen effectieve methodes om olie op te ruimen in het geval van een lekkage onder ijzige omstandigheden. De boringen betekenen tevens een ernstige belasting van het kwetsbare ecosysteem. het leven van walrussen, ijsberen en walvissen raken ontregeld door het lawaai van de boringen, de vloot en de ijsbrekers, aldus Greenpeace.

Actievoerders van Greenpeace USA blokkeerden op 29 juli in Portland korte tijd de doorgang van de ijsbreker Fennica. Het Finse schip liep op 3 juli averij op tijdens zijn tocht naar de Noordpool, ter hoogte van Dutch Harbor op Alaska. Vermoedelijk heeft een onverwachte ondiepte op de vaarroute een meter lange scheur veroorzaakt in de romp van de ijsbreker. Het schip is vervolgens voor reparatie teruggebracht naar Portland in de Amerikaanse staat Oregon.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties